°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

03.12.2023 / 17:43 BiH - Helezov zamjenik

Galić pisao Krišto: Nezakonito imenovanje generala OS BiH

Galić pisao Krišto: Nezakonito imenovanje generala OS BiH
Zamjenik ministra odbrane BiH brigadir Slaven Galić uputio je predsjedateljici Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o odbrani BiH i Zakonom o službi u OS BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 

Također, nezakonito je provedeno i smjenjivanje i penzionisanje general vojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za podršku OS BiH jer to učinjeno bez prijedloga Ministra odbrane.

Tužilaštvo BiH se poziva da utvrdi na koji način se ime ‘kandidata’ za visoku poziciju pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od strane zakonskog predlagača, Ministra odbrane BiH.

Saržaj dopisa prenosimo u cjelosti

PREDMET: Nezakonite radnje oko izbora generala, dopis,
VEZA: 9. redovna sjednica Predsjedništva BiH od 27.11.2023. godine

"Na temelju sjednice, broja i datuma iz veze, dostavljamo Vam sljedeće:
Imenovanje i penzionisanje generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine provodi se temeljem Zakona o službi OS BiH i Zakona o odbrani BiH, koji su ujedno ‘lex specialis’ zakoni koji propisuju imenovanje, promicanje, smjenjivanje i penzionisanje generala.

Zakonito imenovanje generala u OS BiH

Zakon o odbrani BiH („Službeni glasnik BiH“ 88/05) kroz odredbe članka 22. tačke

e) nalaže da Načelnik Zajedničkog štaba daje preporuke i mišljenja ministru odbrane u vezi s promicanjem i postavljenjem osoba u činu pukovnika, brigadira i generala.

Temeljem članka 15. tačke g) ovog Zakona, Ministar odbrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala.

Člankom 12. tačke i), j), k) i l) Zakona o odbrani BiH propisane su nadležnosti

Predsjedništva BiH oko imenovanja, promicanja i smjenjivanja generala u OS BiH.

Nezakonito imenovanje generala u OS BiH:

Sve nabrojane odredbe članaka Zakona o odbrani BiH, Predsjedništvo BiH je prekršilo donoseći Odluku o postavljenu djelatnih vojnih osoba na generalska mjesta. Prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva odbrane BiH prema Predsjedništvu BiH nije uzet u razmatranje nego je protivzakonito na mjesto generala imenovan kandidat predsjedništva. Isti nije nikako dostavljen u prijedlogu Ministarstva odbrane te je samim tim imenovanje od strane Predsjedništva nezakonito.

Taj isti kandidat je protivzakonito postavljen u Operativno Zapovjedništvo OS BiH iz razloga što je Zakon o odbrani BiH naložio da Ministar odbrane predlaže, a Predsjedništvo postavlja generale (čl.27.st 1. Zakona o odbrani BiH). Sve to je izostalo u ovom slučaju, niti prijedloga, niti konzultacija. Samo nezakonita odluka Predsjedništva BiH.

Zakonito smjenjivanje i penzionisanje generala u OS BiH: Članak 15. tačke g) Zakona o odbrani u OS BiH nalaže da Ministar odbrane predlaže smjenu generala.

Članak 30. stavak (3) Zakona o odbrani BiH nalaže da Predsjedništvo na preporuku Ministra BiH može smijeniti s dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za podršku OS BiH.

Članak 48. stavak (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu penziju te nalaže da se izuzetno, na prijedlog Ministra Odbrane, osoba koja ima čin generala, bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža može penzionisati.

Nezakonito smjenjivanje i penzionisanje generala iz reda Hrvatskog naroda:

Predsjedništvo BiH je i u slučaju smjenjivanja i penzionisanja postupilo nezakonito (Zakon o službi u OS BiH Članak 48,133,149). Smjenjivanje i penzioniše general vojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za podršku OS BiH je učinjeno bez prijedloga Ministra odbrane.

Isti je bio predložen od strane Ministra odbrane na dužnost Zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije. Ne da nije postavljen, nego je smijenjen samo da bi se otvorilo jedno generalsko mjesto za predsjedničkog kandidata, koji se nije nalazio u prijedlogu Ministra odbrane.

Ako Predsjedništvo nije bilo zadovoljno sa dostavljenim kandidatima preostalo im je da zatraže nova, a ne da bez Ministarstva odbrane, protivzakonito, postavljaju, promiču i smjenjuju generale. Na žalost, to je urađeno samo na pozicijama ko je pripadaju Hrvatima, i to za tri od četiri prijedloga usuglašena u Ministarstvu odbrane, i time je se narušio kontinuitet dosadašnje prakse utemeljen na zakonskim procedurama i narušila operativnost funkcioniranja OS BiH.

ZAKLJUČAK

Kršenje odredbi članaka Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u OS BiH oko imenovanja, smjenjivanja i penzionisanja generala u OS BiH od strane Predsjedništva BiH bez prijedloga Ministra odbrane samo da bi se uvažili lični interesi pojedinih članova Predsjedništva, a koji su na štetu hrvatskog naroda dovodi u pitanje i primjenu odredbi članka 84. (Aktivnosti za prijem u NATO) Zakona o odbrani BiH koji nalaže aktivnosti svih razina vlasti za prijem BiH u NATO. Zašto poštovati ovaj, a ne onaj članak istog zakona.

Zadnja prepreka da nezakonita Odluka Predsjedništva BiH bude nepotvrđena je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Ako izostane glas razuma u Predstavničkom domu, preostaje Dom naroda.

I na kraju, kršenje odredbi Zakona je kazneno djelo, podliježe kaznenoj odgovornosti te je poziv Tužilaštvu  Bosne i Hercegovine da formira predmet i utvrdi kako i na koji način se ime predsjedničkog kandidata pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, Ministra odbrane.

ZAMJENIK MINISTRA
mr. sc. Slaven Galić".

Izdvajamo