0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

04.12.2023 / 07:30 Svijet - Monstrum iz Rumunije

Procurili novi detalji o "joga sekti" čiji vođa je osumnjičen za brojna silovanja svojih članica

Procurili novi detalji o "joga sekti" čiji vođa je osumnjičen za brojna silovanja svojih članica
Pariski sudija za prekršaje podigao je preliminarne optužnice protiv 71-godišnjeg rumunskog gurua joge i još 14 osoba zbog niza tačaka povezanih sa međunarodnim lancima koji su navodno godinama podvrgavali seksualnoj eksploataciji sljedbenike koji su tražili duhovno prosvetljenje.

Parisko tužilaštvo saopštilo je da je šest od 15 ispitanih osoba zadržano u petak, dok je devet drugih pušteno na slobodu, ali pod sudskim nadzorom.

Gregorijan Bivolaru je bio među dvojicom od šestorice prema kojima je podignut niz preliminarnih optužbi koje su uključivale trgovinu ljudima u organizovanoj grupi, otmicu, sekvestraciju ili proizvoljno pritvaranje brojnih ljudi zajedno sa silovanjem i "zloupotrebom slabosti grupe" putem psihičke ili fizičke potčinjenosti. Niko od njih 15 nije imenovan, ali je pravosudni izvor rekao da je Bivolaru među dvojicom koji se suočavaju sa najdužom listom optužbi.

Ostalim osumnjičenima predata je skraćena verzija preliminarnih optužbi. Sada će istraga utvrditi da li preliminarne optužbe vode do formalne optužnice i suđenja.

Prošlosedmičnim hapšenjem Bivolarua i još 40 drugih u regionu Pariza okončana je šestogodišnja potraga u nekoliko zemalja. Policijska jedinica koja se bori protiv zločina vezanih za sekte oslobodila je 26 osoba koje su vlasti opisale kao žrtve sekte koje su bile smještene u žalosnim uslovima.

Izveštaji o navodnim žrtvama detaljno opisani u francuskim medijima prikazuju Bivolarua kao gurua koji je primoravao žene na seksualne odnose pod maskom duhovnog uzdizanja u karijeri koja se proteže kroz decenije i kontinente.

Bivolaruova grupa, prvobitno poznata kao MISA, pa Pokret za duhovnu integraciju ka Apsolutu, kasnije je bila poznata kao Atman joga federacija. Seksualne aktivnosti bez pristanka pod fasadom učenja tantričke joge navodno su bile u srcu organizacije, prema jednom francuskom pravosudnom zvaničniku koji je govorio prošle sedmice pod uslovom anonimnosti jer ta osoba, kao i drugi pravosudni zvaničnici, nije bila ovlaštena da razgovara s medijima dok je istraga u toku.

Prema zvaničniku, "ašrami" grupe bile su centri za indoktrinaciju i seksualnu eksploataciju prerušeni u duhovno prosvetljenje. Činilo se da je jedan bio isključivo posvećen zadovoljavanju želja vođe, sa ženama koje su tamo transportovane sa drugih mjesta, dodao je zvaničnik.

MISA je u saopštenju na svom sajtu na rumunskom jeziku navela da je Bivolaru bio na meti medijskih kampanja od 1990-ih da ga "diskredituju i klevetaju", nazivajući sve optužbe protiv njega u Francuskoj "apsurdnim".

Atman federacija je u međuvremenu opisala situaciju kao "lov na vještice", odričući se odgovornosti za privatne živote učenika i nastavnika u školama članicama. Takođe je naglašeno da su neke škole članice dobile slučajeve na Evropskom sudu za ljudska prava, dokazujući kršenje ljudskih prava protiv njih.

Navodna seksualna zlostavljanja zahvatila su Evropu. Finski nacionalni istražni biro je 2017. godine izdao međunarodnu poternicu za Bivolaruom zbog navodne teške trgovine ljudima.

Bivolaru je 2005. godine dobio status političke izbjeglice u Švedskoj, što je odložilo sudski postupak u Rumuniji. U Francuskoj su se joga skupovi održavali u Parizu i okolini i u južnom regionu Primorskih Alpa. Međutim, nije odmah bilo jasno koliko je dugo Bivolaru bio u Francuskoj.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo