0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

04.12.2023 / 08:01 Svijet - Povratak ratovanju

Izrael proširio ofanzivu protiv Hamasa, pogođena bolnica na sjeveru Gaze

Izrael proširio ofanzivu protiv Hamasa, pogođena bolnica na sjeveru Gaze
Foto: Pixsell
Izrael je u ponedjeljak proširio svoju ofanzivu protiv Hamasovih militanata u opkoljenoj Gazi, dok se međunarodna zabrinutost produbljivala zbog sve većeg broja poginulih civila u ratu izazvanom napadima 7. oktobra, prenosi AFP.

Povratak na otvoreno ratovanje nakon što je prekinuto primirje između Izraela i Hamasa imao je efekte talasa širom regiona na ivici šireg požara.

Od isteka primirja u petak, nastavljene su borbe u Gazi između Hamasa i izraelskih trupa koje napreduju, kao i lansiranja raketa militanata prema Izraelu i izraelski zračni udari na palestinsku teritoriju.

Tokom vikenda, izraelski zračni udari na sjever Gaze bacili su guste oblake dima i prašine u nebo.

U nedjelju je izraelska vojska izvijestila o nizu raketnih salva iz Gaze u Izrael, dodajući da je većina njih presretnuta.

Vlada u Gazi koju vodi Hamas i zvanična palestinska novinska agencija Wafa javili su da je u napadu pogođen ulaz bolnice Kamal Adwan na sjeveru teritorije u nedjelju uvečer. Nekoliko ljudi je ubijeno u napadu, objavila je novinska agencija, dok je Hamas na Telegramu optužio Izrael za "teško kršenje" humanitarnog prava.

Izraelska vojska, koju je kontaktirao AFP, nije odmah komentarisala navodni napad.

Izrael kaže da Hamas koristi bolnice i drugu civilnu infrastrukturu u vojne svrhe - optužba koju ta militantna grupa poriče.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo