23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

05.12.2023 / 06:33 Fudbal - UEFA

Mikročip u lopti za Euro uvodi revoluciju u fudbal

Mikročip u lopti za Euro uvodi revoluciju u fudbal
Foto: UEFA
UEFA-ina potraga za savršenom fudbalskom loptom bit će nastavljena i na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj gdje će se utakmice igrati s novim tehnološkim čudom.

Mikročip ugrađen u lopte pomoći će u odlučivanju jesu li igrači igrali rukom prije gola i jesu li se nalazili u ofsajdu.

Proizvođač lopte u nju je ugradio tehnologiju koja će bilježiti svaki pokret lopte i pomoći u donošenju odluka VAR-a. Sve bi trebalo funkcionisati tako da će mikročip u lopti raditi u kombinaciji s tehnologijom koja će pratiti udove igrača, a onda stvarati 3D prikaz koji će VAR-u stvoriti sliku i naznačiti tačno mjesto kontakta lopte i tijela igrača.

Radi li se o ruci, konačnu odluku donijet će sudac koji će odlučiti je li bilo namjere igranja rukom ili ne. Na sličan način preciznije će se moći odrediti položaj igrača u situacijama kod ofsajda. Lopta će zabilježiti tačan trenutak dodira igračevog tijela kod njenog upućivanja prema naprijed, a onda će lakše biti i odrediti pozicije drugih igrača u polju u dvojbenom trenutku.

Evropsko prvenstvo igrat će se u Njemačkoj od 14. juna do 14. jula sljedeće godine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo