13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

05.12.2023 / 07:06 Politika - Politički forum

Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada

Danas u Briselu veliki sastanak o BiH: Iskorak ili blokada
Foto: FENA
U Briselu će danas biti održan drugi politički forum na visokom nivou o evropskim integracijama BiH.

Na forumu bi trebalo da bude riječi i o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Na forum su pozvani članovi kolegija Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara, direktorica Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada RS i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Forumu će prethoditi sastanak stranačkih lidera iz BiH sa komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

- U životu ne možemo uvijek birati s kim ćemo raditi, ali možemo izabrati kako ćemo raditi. Mi u SDP-u smo izabrali da radimo najbolje što možemo. Koalicione partnere su izabrali građani, a naše je da u pregovorima s njima ostvarimo što više za građane i reformski put BiH. Problem je što nemamo svi iste interese i što bolji život građana nije svima prioritet, poručio je uoči Brisela predsjednik SDP BIH Nermin Nikšić i dodao:

- Bez obzira na sve poteškoće, nastavljamo s razgovorima, bili oni u BiH ili u Briselu, kako bismo državu približili EU i stvorili bolje uvjete života za naše građane. Oni kojima to nije cilj mogu nas usporiti, ali nas teško mogu potpuno zaustaviti. Nastavljamo dalje!

- U Bruxellesu ćemo vidjeti i koliko je Europa ozbiljna prema nama, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je pojasnio šta će se dogoditi ako dođe do odstupanja od ranijih najava, "a vidimo da bi se to moglo dogoditi, onda to znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH."

-Teško je biti optimist, pogotovo ako vidimo koliko neke od članica koje se protive otvaranju pristupnih pregovora ne razumiju prilike i odnose u Bosni i Hercegovini. Optužbe koje iz Nizozemske stižu na račun RS pokazuju koliko ne poznaju ustrojstvo BiH i njen Ustav, pa se predstavnici RS optužuju za "podrivanje" nepostojećih institucija, kaže predsjednik manjeg bh. entiteta.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je rekao da će bh. dužnosnici pokazati vrlo jasnu evropsku opredijeljenost.

- Proći ćemo sve teme i čini mi se, ako bismo mi pokazali vrlo jasnu otvorenost i da svi želimo isto, onda smo vrlo blizu toga da se i u decembru taj proces proglasi pozitivnim. Da ne pretjerujemo, mi ćemo pokazati vrlo jasnu evropsku opredijeljenost i definirati ovih pet, šest stvari koje su još ostale, od Izbornog zakona, budžeta prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan – rekao je on.

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usaglašeni stavovi na nivou i Federacije BiH, a najavio je sastanak s predstavnicima SNSD-a. Kako je istaknuo, uz malo mudrosti može se poslati vrlo jasna poruka iz Bruxellesa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo