13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

05.12.2023 / 10:59 Svijet - IDF

Izraelski tenkovi ušli u južni dio Pojasa Gaze

Izraelski tenkovi ušli u južni dio Pojasa Gaze
Foto: X

Izraelski tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri ušli su u južni dio Pojasa Gaze u blizini Khan Younisa, a izraelski zapovjednik tvrdi da je vojska skoro završila svoju misiju na sjeveru.

Izraelska vojna vozila bila su na južnom dijelu glavne ceste koja vodi od sjevera prema jugu u Gazi, 'dok su ispaljivali metke i tenkovske granate na automobile i ljude koji su se pokušavali kretati tim područjem', rekao je svjedok Moaz Mohammed novinskoj agenciji AFP.

Izrael je većim dijelom zauzeo sjeverni dio Gaze u studenom. Otkako je završilo sedmično primirje u petak, oni su se brzo probili duboko u južnu polovicu. Oružano krilo Islamskog džihada, saveznika Hamasa, ustvrdilo je za Reuters da su njegovi borci sudjelovali u žestokim sukobima s izraelskim vojnicima sjeverno i istočno od Khan Younisa, glavnog grada na jugu Gaze.

Izraelski tenkovi ušli su u Gazu preko granice i presjekli glavnu rutu sjever-jug, rekli su Reutersu stanovnici. Izraelska vojska je rekla da središnja cesta koja vodi iz Khan Younisa prema sjeveru "predstavlja bojno polje" i da je sada zatvorena.

UN već je izrazio strah od onoga što je pred Gazom. Lynn Hastings, humanitarna koordinatorica UN-a za palestinska područja, rekla je da Gazi prijeti "još pakleniji scenarij".

-Uvjeti potrebni za dostavu pomoći ljudima u Gazi ne postoje, rekao je Hastings. "Nigdje nije sigurno u Gazi i više se nema kamo otići."

U Ujedinjenim narodima, glavni sekretar António Guterres apelirao je na Izrael da izbjegne daljnje akcije koje bi pogoršale ionako strašnu humanitarnu situaciju u Gazi kojom upravlja Hamas te da poštedi civile od dodatnih patnji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo