17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

05.12.2023 / 11:18 Svijet - Palestinci su ugnjetavani decenijama

Thunberg: Ne možete biti neutralni dok se u Gazi odvija genocid

Thunberg: Ne možete biti neutralni dok se u Gazi odvija genocid
Foto: Agencije
Švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg odbacila je ovog utorka da su se ona i klimatski pokret "Fridays for Future" (FFF) radikalizirali i uvjerila da će nastaviti podržavati palestinsku stvar, jer je počinjen genocid.

"Kada stručnjaci UN-a pozivaju svijet da djeluje na sprječavanju genocida, mi kao ljudska bića imamo odgovornost. Zahtijevanje okončanja ovog nasilja je stvar osnovne humanosti, pozivamo sve koji mogu da to učine. Šutnja je saučesnik "Ne možete biti neutralan pred genocidom", pišu Thunberg i drugi aktivisti iz švedskog dijela pokreta.

U članku objavljenom u novinama Aftonbladet, pod naslovom 'Nastavit ćemo podržavati Palestinu', on optužuje Izrael da bombarduje osnovnu infrastrukturu poput bolnica, škola i izbjegličkih kampova i da koristi glad "kao oružje rata", citirajući nevladinu organizaciju Oxfam.

"Pokret za budućnost nije postao radikaliziran ili politički. Uvijek smo bili politički, jer smo uvijek bili pokret za pravdu", piše Thunberg, podsjećajući da su sve grupe FFF-a autonomne i da članak predstavlja samo švedski dio.

Pozivanje na klimatsku pravdu zasnovano je na brizi za ljude i njihova prava, tako da je solidarnost sa Palestincima i svim pogođenim civilima "bez pameti", tvrdi se u članku.

"Da je Hamas u strašnom napadu ubio izraelske civile ni na koji način ne može legitimirati izraelske ratne zločine. Genocid nije samoodbrana, napominje FFF-Švedska.

Thunberg također podsjeća da, kao švedski pokret, FFF ima odgovornost za saradnju Vlade s izraelskim kompanijama za oružje, što Švedsku pretvara u finansijsku podršku za "okupaciju i smrt".

Švedska aktivistica je javno pozvala na prekid rata i podržala je palestinsku stvar posljednjih sedmica, noseći tradicionalni crno-bijeli palestinski šal na protestima, zbog čega je dobila neke kritike.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo