7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

05.12.2023 / 11:26 Crna hronika - FUP

U akciji 'Jaguar' uhapšeno lice iz Hadžića zbog iznude novca

U akciji 'Jaguar' uhapšeno lice iz Hadžića zbog iznude novca
Foto: FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas proveli operativnu akciju kodnog naziva „Jaguar“, a vezano za dokumentovanje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela „Izazivanje opće opasnosti“ iz člana 323., „Teška tjelesna ozljeda“ iz člana 172., „Iznuda“ iz člana 295., a sve u vezi sa članom 340. KZ FBiH „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Mostaru, slobode je lišeno lice DŽ.O. (1992.) iz Hadžića, te je izvršen pretres pokretne i nepokretne imenvine koju navedeno lice koristi, kojom prilikom je pronađen mobitel, sim kartice i odjeća u kojoj su izvršena krivična djela, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Lice lišeno slobode se sumnjiči da je kao dio grupe, određeni vremenski period vršilo pritisak na oštećenu osobu iz Mostara kako bi iznudilo novac. U vršenju navedenog pritiska, na kuću oštećene osobe bačena je eksplozivna naprava koja nije eksplodirala, te su mu nanijete teže tjelesne ozljede.

Navedeno lice će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Tokom provođenja aktivnosti na navedenom predmetu, podršku Federalnoj upravi policije su pružili Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo