28°C
Mostar 34°C
Tuzla 36°C
Banja Luka 33°C
Bihać 27°C

05.12.2023 / 11:41 BiH - Međunarodni dan ljudskih prava

Prava se ne mogu dati, ona pripadaju svima

Prava se ne mogu dati, ona pripadaju svima
Foto: FENA

Bosna i Hercegovina i dalje treba da razradi sveobuhvatne strateške okvire za ljudska prava, tranzicijsku pravdu i zaštitu manjina, a Evropska unija će nastaviti da daje podršku Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala zaštita ljudskih prava.

Rečeno je to na događaju povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom kojeg su Ujedinjene nacije, u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH organizirali danas u Sarajevu.

Događaj je okupio predstavnike vlasti i institucija BiH, civilnog društva, međunarodnih organizacija i diplomatske zajednice.

Rezidentna koordinatorica UN u BiH Ingrid Macdonald istakla je da danas obilježavaju i 75. godišnjicu donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

- Sada je bitnije nego ikada da u BiH i širom svijeta ispoštujemo ljudska prava. Okupili smo se danas kako bi sve zemlje ponovo potvrdile svoju posvećenost poštivanju ljudskih prava - poručila je.

Istakla je da je svijet suočen sa vanrednim okolnostima, kao što su klimatske promjene, ali da je u toku najveća stopa oružanih sukoba od 1945. godine te da je zaista došlo vrijeme da se osnaži poštivanje ljudskih prava za sve, žene, djevojke, osobe sa invaliditetom i ostale marginalizirane skupine.

- Naredne sedmice u Ženevi će se okupiti svjetski lideri kako bi ponovo potvrdili predanost poštivanju ljudskih prava, a to uključuje i čist okoliš i zrak, život bez korupcije, bez nasilja nad ženama i jednake uvjete za djecu koja idu u školu - kazala je Macdonald te dodala da je od velike važnosti da se radi na rješavanju problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić poručio je da su ljudska prava pitanje dostojanstva svakog čovjeka, porodice, djeteta i svake umrle osobe, ali da su u BiH mnoga prava ugrožena.

Također je istakao da je u BiH ugroženo i pravo na jezik, te da je u nekim dijelovima to pravo ispoštovano, a u nekim ne.

- Osnovno ljudsko pravo je da svako govori jezikom kojim želi i to je nešto što u budućnosti moramo rješavati - kazao je ministar Hurtić.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide podvukao je važnost jednostavne ideje koja je sadržana u Deklaraciji o ljudskim pravima, a to je da se prava ne mogu dati, već ona pripadaju svim ljudima.

- Međutim, iako se ta prava ne mogu dati, ona se mogu oduzeti, mogu se negirati i mogu se kršiti. To se nažalost i dalje prečesto dešava i danas širom svijeta - istakao je.

Također je kazao da je zaštita ljudskih prava u srži EU te da je EU osnovana na tom zajedničkom određenju, a to je unapređenje mira i stabilnosti kako bi se gradio svijet koji je zasnovan na poštivanju ljudskih prava, vladavini zakona i demokratiji.

Poručuje da svaka država koja želi da pristupi EU mora da poštuje ljudska prava, a govoreći o BiH, istakao je da je naša zemlja ratifikovala sve osnovne instrumente, i evropske i međunarodne, što se tiče poštivanja ljudskih prava.

- Međutim, imamo i dalje određenih pitanja u vezi njihove implementacije. Posljednji izvještaj Evropske komisije za BiH je pokazao, na primjer, da su napravljeni samo ograničeni napori u izvještajnom periodu - rekao je.

Ocjenjuje da je došlo i do nazadovanja u garantovanju slobode izražavanja, nakon usvajanja zakona kojim se kriminalizacije kleveta, kao i nacrta zakona koji cilja grupe civilnog društva i naziva ih stranim agentima u RS.

Ovaj događaj povodom Međunarodnog dana ljudskih prava također uključuje diskusiju u susret pripremama za Univerzalni periodični pregled (UPP) BiH, koji je planiran za januar 2025. godine.

Obzirom da taj proces treba biti participativne i inkluzivne prirode, predstavnici UN-a, Ministarstva, Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i organizacija civilnog društva diskutovali su o pojedinačnim ulogama u tom procesu i međusobnoj saradnji.

Ujedinjene nacije u BiH smatraju UPP proces platformom za dijalog o ljudskim pravima, te za unapređivanje promocije i zaštite ljudskih prava širom zemlje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo