6°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

05.12.2023 / 11:55 Kultura - Sarajevo

Komemoracija književniku Hadžemu Hajdareviću 6. decembra u Vijećnici

Komemoracija književniku Hadžemu Hajdareviću 6. decembra u Vijećnici
Foto: Vijesti.ba

Komemoracija istaknutom bh. književniku i dosadašnjem predsjedniku Društva pisaca BiH Hadžemu Hajdareviću, koji je preminuo jučer u 68. godini, bit će održana u srijedu, 6. decembra u sarajevskoj Vijećnici, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.

Komemoracija će početi u 10.00 sati, dok će dženaza biti obavljena istog dana u 14.00 sati na mezarju Grličića brdo.

Pjesnik, prozni pisac, publicist, urednik i priređivač Hadžem Hajdarević rođen je 18. jula 1956. godine u Kruševu kod Foče. Školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola) i u Sarajevu (Gazi Husrev-begova medresa i na Filozofskom fakultetu, studij južnoslavenskih jezika i književnosti).

Radio je u Institutu za jezik kao stručni saradnik. Bio je član Društva pisaca BiH, P.E.N. centra BiH, Izvršnog odbora KZB "Preporod", Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu i drugih institucija. Posljednjih godina bio je predsjednik Organizacionog odbora Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije od 2001. godine.

Zastupljen je u svim novijim relevantnim panoramama i antologijama bošnjačkoga pjesništva i pjesništva Bosne i Hercegovine. Dobitnik je niza nagrada.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo