6°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

05.12.2023 / 13:01 Svijet - Izrael bombarduje

WHO: Situacija u Gazi pogoršava se iz sata u sat

WHO: Situacija u Gazi pogoršava se iz sata u sat
Foto: FB

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije u Gazi izjavio je u utorak da se situacija pogoršava iz sata u sat kako se izraelsko bombardovanje pojačalo na jugu palestinske enklave oko gradova Khan Younisa i Rafaha.

- Situacija se pogoršava iz sata u sat - kazao je novinarima putem video linka Richard Peeperkorn, predstavnik WHO u Gazi.

- Pojačano bombardovanje dešava se svuda uokolo, uključujući ovdje u južnim oblastima, u Khan Younisu, pa čak i u Rafahu – dodao je.

Peeperkorn je naglasio da je humanitarna pomoć koja je stigla u Gazu "premala" i dodao je da je WHO duboko zabrinuta zbog ranjivosti zdravstvenog sistema u gusto naseljenoj enklavi dok se sve više ljudi kreće južnije kako bi izbjeglo bombardovanje.

- Želim vrlo jasno naglasiti da gledamo na ovo kao na rastuću humanitarnu katastrofu - rekao je on.

Peeperkorn je izjavio da je WHO ispoštovala izraelsku naredbu da ukloni zalihe iz skladišta u Khan Younisu. Dodao je kako je WHO poručeno da će to područje "najvjerovatnije postati područje aktivnih borbi u narednim danima".

- Želimo da budemo sigurni da zaista možemo da isporučimo osnovne medicinske potrepštine - rekao je on.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus apelovao je u ponedjeljak na Izrael da povuče naredbu. Izrael je negirao da je tražio evakuaciju skladišta, prenosi Reuters.​


(Vijesti.ba / FENA)

  

Izdvajamo