17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

05.12.2023 / 13:19 Svijet - Predsjednički izbori

Četiri republikanca se kvalifikuju za četvrtu predsjedničku debatu 2024

Četiri republikanca se kvalifikuju za četvrtu predsjedničku debatu 2024
Foto: CNN

Četiri kandidata su se kvalifikovala za četvrtu predsjedničku debatu Republikanske stranke koja se održava u srijedu navečer u Alabami, objavili su u ponedjeljak Republički nacionalni komitet i debatna televizija NewsNation.

 

Guverner Floride Ron DeSantis, bivši guverner Južne Karoline Nikki Haley, preduzetnik Vivek Ramaswamy i bivši guverner New Jerseya Chris Christie će se suočiti u Tuscaloosi u najmanjoj postavi debatne pozornice do sada ove godine. Bivši predsjednik Donald Trump, favorit za nominaciju za Republikanske stranke, preskočit će događaj, jer je imao sve prethodne debate i umjesto toga će prisustvovati prikupljanju sredstava na Floridi.

Saopćenje od ponedjeljka dolazi sa samo šest sedmica do izbora u Iowa do otvaranja kalendara nominacija za GOP za 2024. i dok se DeSantis i Haley žestoko nadmeću da budu viđeni kao glavni glavni rival Trumpu.

Da bi došli na scenu Tuscaloosa, kandidati su morali da ispune više kriterijume za donatore i glasanje koje je odredio Republički nacionalni komitet. Morali su imati najmanje 80.000 jedinstvenih donatora, sa najmanje 200 u 20 država ili teritorija. Takođe su morali da registruju najmanje 6% u dve kvalifikovane nacionalne ankete ili u jednoj nacionalnoj anketi i dve ankete iz različitih država sa ranijim glasanjem: Iowa, New Hampshira, Južne Karoline ili Nevade. Slično uslovima za prethodne debate, RNC je takođe tražio od kandidata da potpišu obećanje kojim se obavezuju da će podržati eventualnog kandidata GOP-a.

Ranije tokom dana, guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum odbio je RNC-ovo pooštravanje kvalifikacijskih pragova za debatu, najavljujući da završava svoju kampanju za nominaciju za GOP.

-Zahtjevi RNC-a za debatu u klupskim kućama nacionaliziraju primarni proces i oduzimaju moć demokratije angažiranim, promišljenim građanima Iowe i New Hampshirea, rekao je Burgum, koji se kvalificirao za prve dvije debate, ali ne i za treću debatu prošlog mjeseca u Miamiju.

-Ovi proizvoljni kriteriji osiguravaju prednosti kandidatima s velikih medijskih tržišta na obalama u odnosu na američki Heartland. Nijedan od njihovih debatnih kriterija se ne odnosi na kvalifikacije vezane za stvarno obavljanje posla predsjednika. Ovaj napor da se nacionalizuje primarni sistem je nezdrav za budućnost stranke, posebno za stranku koja proklamuje da cijeni vodstvo izvan Washingtona, dodao je.

Bivši guverner Arkanzasa Asa Hutchinson ostaje u trci Republikanske stranke, iako se nije kvalifikovao ni za jednu primarnu debatu od svog pojavljivanja na prvom sučelju u Milwaukeeju u avgustu.

U međuvremenu, uoči debate, zvaničnici iz kampanje predsjednika Joea Bidena i nekoliko istaknutih demokrata, uključujući bivšeg senatora iz Alabame Douga Jonesa, planiraju održati konferenciju za novinare u srijedu u Tuscaloosi kako bi istakli „kako je dnevni red Donalda Trumpa i MAGA republikanaca izložen u Alabama i ulozi izbora 2024.“, navodi se u saopštenju za javnost iz Bidenove kampanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo