14°C
Mostar 19°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

05.12.2023 / 13:44 Svijet - Human potez

Gest za svaku pohvalu: The Weeknd donirao 2,5 miliona dolara za Gazu

Gest za svaku pohvalu: The Weeknd donirao 2,5 miliona dolara za Gazu

Svjetski poznati muzičar The Weeknd preko svog humanitarnog fonda XO donirao je 2,5 miliona dolara UN-ovoj organizaciji World Food Programme (WFP), kojima će se osigurati oko četiri miliona obroka za izgladnjele ljude u Gazi u Palestini.

UN je objavio da je kanadski pjevač po imenu Abel Tesfaye zasluđžan za finansiranje 820 tona paketa hrane, kojim će tokom dvije sedmice biti nahranjeno više od 173 hiljade Palestinaca.

“Ovaj je sukob izazvao neopisivu humanitarnu katastrofu. WFP radi danonoćno kako bi pružio pomoć u Gazi, ali potrebno je puno više kako bi se riješila očajna razina gladi koju vidimo. Naši timovi trebaju siguran i održiv humanitarni pristup i kontinuiranu potporu donatora kako bismo doprli do što većeg broja ljudi. Zahvaljujemo Abelu na ovom vrijednom doprinosu narodu Palestine. Nadamo se da će i drugi slijediti Abelov primjer i podržati naše napore", poručila je direktorica WFP-a za Bliski istok, Sjevernu Regiju Afrike i Istočne Europe, Corinne Fleischer.

Abel Tesfaye je imenovan ambasadorom dobre volje u oktobru 2021. Od svog imenovanja aktivno podržava WFP-ovu globalnu misiju za ublažavanje gladnih sa 1,8 miliona dolara u ličnim donacijama, kao i putem humanitarnog fonda XO koji je do sada prikupio već pet miliona dolara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo