°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

05.12.2023 / 15:03 Politika - Provođenje reformi

Političari iz BiH opet Briselu obećali reforme: Lijepa slika, ali …

Sudionici drugog političkog foruma na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuju da će naša zemlja nastaviti s provođenjem reformi.

Predstavnici BiH čvrsto vjeruju da potreban nivo usklađenosti s kriterijima za članstvo može biti postignut tokom decembra.

Dogovoreno je to nakon foruma kojega su organizovali Evropska komisija, koju predstavlja povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje predstavlja predsjedavajuća Borjana Krišto.

Kako se navodi navodi u usaglašenom dokumentu, sudionici su svjesni političke prilike date preporukom Evropske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju EU-u, kao i potrebe provedbe daljnjih reformi u Bosni i Hercegovini.

S ciljem pružanja podrške naporima koje BiH poduzima na svom evropskom putu, sudionici foruma analizirali su napredak Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na ključne prioritete i korake opisane u preporuci o dodjeli kandidatskog statusa te pozvali na hitno okončanje još uvijek neprovedenih ustavnih reformi i reformi izbornog zakonodavstva.

Evropska komisija izvijestit će Vijeće ministara BiH o napretku najkasnije u martu 2024. godine, dok će treći forum biti sazvan za šest mjeseci.

Plan reformi

Krišto je u svojoj izjavi za medije rekla kako sama brojnost zvaničnika Bosne i Hercegovine, koje je u Bruxelles stiglo s usaglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put naše zemlje. Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u razdoblju od objave Izvješća EK o BiH, te da već sutra Evropskoj komisiji službeno predajemo dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hoc radna skupina Vijeća ministara BiH.

„Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uvjeta koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU“, istaknula je predsjedateljica Krišto.

Lijepa slika, ali neizvjesno do marta

Evropski komesar Oliver Varhelji izrazio je nadu da će Evropsko vijeće moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa BiH o pridruživanju EU.

- Želimo da ponovo, recimo već u martu, dođemo sa novim napretkom i nadamo se da će tada moći da se započnu pregovori - istakao je Varhelji.

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović je izjavio da je, iz naše unutarnje perspektive, "lijepa promjena vidjeti različite političke aktere iz vlasti i opozicije kako jednoglasno zagovaraju europsku budućnost BiH u Bruxellesu, na adresi na kojoj je to adekvatno raditi".

- Sjajno bi bilo da građani to mogu vidjeti, jer je ovo potpuno suprotno od onoga što im političari svakodnevno serviraju kada je u pitanju izostanak pristojnog političkog dijaloga i zajedničkog rada - kazao je Magazinović Feni nakon Drugog političkog foruma na visokoj razini o EU integracijama BiH koji je održan u Bruxellesu.

Dakle, za promjenu, dodao je on, u Bruxellesu smo mogli vidjeti jednu lijepu sliku bh. političke scene.

- Da li je morao doći ovoliki broj ljudi da to prezentiramo, nisam siguran. Za mene lično je jako važno da je komesar Varhelyi iskazao svoju potpunu saglasnost sa stavom i pozivom institucijama EU koji sam iznio - da u slučaju Bosne i Hercegovine treba koristiti politički pristup koji očigledno daje mnogo bolje rezultate od tehnokratskog. Nadam se da će u Evropskoj komisiji preovladati isti stav - naveo je Magazinović.

Po njegovim riječima, komesar Varhelyi je iznio svoju ocjenu da se radilo o ohrabrujućem sastanku sa koga odlazi ubijeđen da svi akteri žele da isporuče napredak.

- Ja se slažem sa njegovom ocjenom - zaključio je Magazinović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo