4°C
Mostar 8°C
Tuzla °C
Banja Luka 6°C
Bihać °C

05.12.2023 / 15:54 BiH - Pres-konferencija nakon sastanka u Banjaluci

Sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća

Sigurnosna situacija u BiH zadovoljavajuća
Foto: FENA

Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuća, stabilna, ustvrdili su na pres-konferenciji učesnici današnjeg sastanka u Banjoj Luci parlamentarnih radnih tijela iz sektora sigurnosti o temi „Aktuelna bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini“.

Domaćin sastanka bilo je parlamentarno tijelo Republike Srpske, Odbor za bazbjednost, a učesnici još i komisije oba doma Parlamenta Federacije BiH za sigurnost, kao i državna parlamentarna tijela - Zajednička komisija za odbranu i sigurnost te Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Uime domaćina je Vukota Govedarica, predsjednik navedenog odbora Narodne skupštine Republike Srpske, odgovarajući na novinarska pitanja na pres-konferenciji ustvrdio da su izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza o postojanju vojnih kampova u RS-u samo dezinformacije. Po Govedaricinim riječima, to su potvrdili i obavještajna agencija te EUFOR.

Takve izjave su štetne, ali je mnogo veći problem nepostojanje lične odgovornosti jer bi u protivnom, Helez podnio ostavku, ističe Govedarica.

On je za naredni sastanak najavio da će biti pozvani ministri unutrašnjih poslova i direktori bezbjednosnih agencija.

Dragan Mioković, predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za sigurnost, povodom današnjeg zajedničkog sastanka resornih parlamentarnih tijela je kazao da razgovor i eventualni dogovor nemaju alternativu iako je i danas bilo disonantnih mišljenja o pojedinim pitanjima.

Po Miokovićevim riječima, otvoren je niz tema uvijek interesantnih medijima i cjelokupnoj javnosti te odaslana poruka građanima Bosne i Hercegovine o važnosti dijaloga i štetnosti predrasuda.

Na jedno od novinarskih pitanja, Mioković je odgovorio da opasnost od terorizma nije 'ni za dlaku manja ni za dlaku veća' u Bosni i Hercegovini nego u zemljama regiona, odnosno u Evropi.

Sigurnosno stanje u BiH je stabilno, pod kontrolom i u segmentu opasnosti od terorizma, zaključio je.

Sanja Vulić iz državne parlamentarne Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, također učesnica pres-konferencije, izjavila je da dijalog nema alternativu i da je, prema onome što se moglo čuti na današnjem sastanku, sigurnosna situacija u zemlji dobra.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo