4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

05.12.2023 / 16:33 Svijet - EUROPOL

Otkrivene ilegalne fabrike oružja, uhapšeno 10 ljudi

Otkrivene ilegalne fabrike oružja, uhapšeno 10 ljudi
Foto: EUROPOL

U Španiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj, uhapšeno je 10 ljudi, koji se sumnjiče za nelegalnu proizvodnju oružja. Istovremeno, demontirano je 10 ilegalnih radionica za oružje u Kanadi, Njemačkoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

I zaplijenjeno 70 komada nelegalnog vatrenog oružja, bajoneti, leptir noževi i više od 37.000 komada municije, baruta, bacača granata i prigušivača, saopćio je danas Europol.

U toj akciji, koju je vodila španska policija, pokrenuto je, navode iz Europola, 49 novih istraga, najviše u Velikoj Britaniji - 31, kao i u Kanadi, Njemačkoj, Irskoj, Španiji, Švedskoj i Holandiji.

-Početkom 2023. godine, španska civilna garda otvorila je istragu o proizvodnji ilegalnog vatrenog oružja. Tragovi su istražiteljima ukazali na pojedince širom Evrope i Sjeverne Amerike, koji su kupili posebne alate za proizvodnju ili modifikaciju vatrenog oružja. Neki od njih su imali ranije krivične dosijee, uključujući krivična djela u vezi sa vatrenim oružjem, saopćeno je iz Europola.

Istragom je, navode, otkriveno nekoliko nelegalnih radionica za proizvodnju vatrenog oružja.

-U nekim slučajevima, pojedinci su koristili teške industrijske mašine, kao što su strugovi i glodalice, za proizvodnju ilegalnog oružja. U drugim slučajevima, osumnjičeni su koristili 3D štampanje za proizvodnju nekih komponenti potrebnih za sklapanje vatrenog oružja, piše u saopćenju Europola.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo