4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

05.12.2023 / 18:48 Svijet - Jasna poruka

Iz Evropske unije zaprijetili Kini: Nećemo vas tolerisati zauvijek

Iz Evropske unije zaprijetili Kini: Nećemo vas tolerisati zauvijek
Foto: Arhiv
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen rekla je danas da EU neće tolerisati trgovinski jaz između tog bloka i Kine zauvijek.

"Imamo sredstva da zaštitimo svoje tržište", rekla je Von der Layen za AFP uz dodatak da "preferiramo da do rješenja dođemo pregovorima."

Komentar predsjednice EK došao je samo par dana pred posjetu delegacije EU Pekingu (7. decembra), gdje će predsjednik evropskog saveta Charles Michel imati sastanke sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Xijangom.

Predsjednica Evropske komisije izjavila je danas da je predstojeći samit EU - Kina samit izbora, jer je odnos EU prema Kini veoma složen.

Ona je u intervjuu za Afp pojasnila da samit govori o višestrukim izborima koji mogu da se preduzmu. "Prije svega, u našim trgovinskim odnosima. Drugo, pozicioniranju na globalnoj sceni u ruskom ratu protiv Ukrajine i krizi na Bliskom istoku. Ali i o izborima koji su na stolu kako bi se udružile snage u borbi protiv klimatskih promjena", rekla je ona.

Ona je kazala i da se trgovinski disbalans između EU i Kine udvostručio u posljednje dve godine i do sada iznosi skoro 400 milijardi eura.

Na pitanje zašto misli da bi stvari mogle da se promjene baš sada, posebno kada kineska ekonomija nije u tako dobroj poziciji, ona je rekla da je važno da se razgovara o razvoju događaja u poslednjih nekoliko meseci. Prema njenim riječima primjetno je usporavanje rasta u Kini, ali se još uvijek vidi višak kapaciteta u proizvodnji kada su u pitanju subvencije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo