10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

06.12.2023 / 13:12 Regija - Ispomoć

Hrvatska jača vojsku: Amerikanci im poslali moćna Bradley borbena vozila

Hrvatska jača vojsku: Amerikanci im poslali moćna Bradley borbena vozila
Iz ambasade SAD u Hrvatskoj su saopštili kako su danas u Rijeku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 Oružanih snaga RH. Poručili su kako će se ovime ojačati kapaciteti Hrvatske vojske, ali i obrambena pozicija NATO-a u regiji.

Dodali su i da će hrvatskoj vojsci biti dostupne poboljšane mogućnosti za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država. Napomenuli su kako će borbena vozila biti transportirana u pogon za specijalna vozila Đuro Đaković gdje će biti u potpunosti obnovljena.

Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih sistema naoružanja, bojenja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde performansi.

Po završetku obnove, osoblje Đure Đakovića bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje vozila. Postojat će i mogućnost da popravljaju Bradleyje drugih partnerskih zemalja. Amerikanci su istaknuli kako je Đuro Đaković odabran zbog značajne tehničke stručnosti.

"Hrvatska nabava Bradleyja čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. To također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika", rekao je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo