16°C
Mostar 18°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 21°C

06.12.2023 / 13:52 Politika - Nakon suđenja

Video/Dodik: Kreteni, smradovi, imamo dokaze da utiču na pravosuđe

Video/Dodik: Kreteni, smradovi, imamo dokaze da utiču na pravosuđe
Foto: Vijesti.ba

Dodik se na početku zahvalio svima koji su došli da mu daju podršku.

- Ovo je primarno politički proces izazvan činjenicom da nepostoječi stranac mijenja neke odluka i zakone, rekao je Dodik.

Dodao je da rasprava na Sudu BiH nije ni počela jer je odbrana tražila premještanje suđenja u Banjaluku.

- Sud to nije prihvatio, ali imamo tri dana za žalbu. Odluka će biti naredne sedmice. Sudija je bio korektan i prihvatio, rekao je Dodik.

Visokog predstavnika Christiana Schmidta je Dodik nazvao “smradom”, a američkog ambasadora “kretenom”.

- Oni sad sjede u tom nepostojećem PIC-u, to u RS, taj njihov komunike, se koristi samo u WC-u, rekao je nervozni Dodik.

Optužio je osoblje američke ambasade da posjećuje Tužilaštvo i sudove.

- Imamo dokaze, sve dokumentovano, kad dolaze, kad izlaze. Sve u svoje vrijeme, rekao je Dodik. 

-RS, pristaje na ustavnu Bosne i Hercegovine. Na ovu Bosnu i Hercegovinu Murphyja i Schmidta ne pristaje. I ako nas budu gonili, istjeraće nas iz Bosne i Hercegovine. Dakle, mi tražimo da se vratimo na Ustav Bosne i Hercegovine, da se poštuje i da kad se on poštuje, mi ćemo to poštovati, rekao je on.

-Ovakvim ponašanjem, da jedan neizabrani stranac odlukom mijenja zakon i dovede do sudskog procesa, to zaista ne možete naći nigdje na svijetu. Ako neko od pravnika u Federaciji BiH i sudija misle da je to pravno ispravan posao, grdno se varaju. Ako misle da to nije političko, onda se još više varaju. Dakle, RS je jedinstvena u ovom. Evo, izučavajući sve te razne gluposti vezane za Schmidta, vidljivo je da je on, kada su mu počeli čestitati funkciju visokog predstavnika, sam rekao, dao javnu izjavu, imamo javnu izjavu, koja kaže, nemojte mi čestitati, još treba da budem imenovan u Vijeću sigurnosti, dodao je on.

-To se nikada nije desilo. A on je pokušao da glumi da je ovdje on visoki predstavnik. Sva je stvar u tome. Ili imate, ili hoćete ustavnu Bosnu ili nećete. Nemojte optuživati nikoga, Republiku Srpsku pogotovo ne. Republika Srpska se neće prihvatiti da bude dio kolonije koju prihvaćaju ovdje u Federaciji BiH. Mi to nećemo. I to je nešto protiv čega ćemo se mi boriti. Kolonijalna uprava je davno prošla, zaključio je Dodik

(Vijesti.ba)

Izdvajamo