4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

06.12.2023 / 14:50 BiH - Peticija

Mostarski roditelji pisali gradonačelniku: Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće

Mostarski roditelji pisali gradonačelniku: Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće
Foto: FENA
Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove u Mostaru poslali su jedan dio potpisanih peticija i otvoreno pismo gradonačelniku Mariju Kordiću.

U kojem su apelirali na prepoznavanje tereta kojega su privatni vrtići preuzeli od grada i kantona tako što su osigurali odgojno-obrazovni proces za više od 1.300 mališana.

-Shodno povećanju troškova životnog standarda u proteklih par godina nama, roditeljima teško je nositi se s redovnim životnim potrebama te time ne želimo i ne možemo podnijeti povećanje cijena privatnih predškolskih ustanova, navedeno je u pismu.

Roditelji dodaju da Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće (skoro 300 maraka po djetetu), za što smatraju da je diskriminacija za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

-S obzirom na to da je ekonomska računica mjesečnog boravka u vrtiću za jedno dijete 495 maraka, teško je zahtijevati da mi roditelji u potpunosti plaćamo tu cijenu. Potrebno je učešće gradske i kantonalne vlasti u subvenciji privatnih predškolskih ustanova troškova boravka djece, a time i olakšavanje nama roditeljima, ističe se.

Roditelji smatraju da je pravo svakog roditelja izabrati vrtić za svoje dijete, neovisno o osnivaču, ali također navode da se sredstva njihovoga poreza, određena za predškolstvo, ne usmjeravaju u ustanove koje pohađaju njihova djeca.

Još su naveli da je trenutno u predškolske ustanove, neovisno o osnivaču, na razini županije uključeno oko 48 posto djece.

-Do 900 djece pohađa javne ustanove, preko 1.300 djece pohađa privatne ustanove. Oko 52 posto djece nije nikako obuhvaćeno predškolskim odgojno-obrazovnim procesom, što je poražavajuće, smatraju roditelji.

Na kraju su kazali da peticijom podržavaju i borbu privatnih predškolskih ustanova za iste ciljeve i jednaka prava i izjednačavanje s javnim ustanovama, jer je to jedino ispravno za dobrobit svakoga djeteta.

Od gradonačelnika traže da, zajedno s Gradskim vijećem Grada Mostara, donese odluku koja neće dozvoliti zatvaranje privatnih predškolskih ustanova.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo