13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 15:12 BiH - Sarajevo

Potpisan Protokol između Vlade KS, Tužilaštva i NVO za borbu protiv nasilja u porodici

Potpisan Protokol između Vlade KS, Tužilaštva i NVO za borbu protiv nasilja u porodici
Foto: Vlada KS
Protokol o radu i saradnji Koordinacionog tijela na prevenciji, zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo ...

... danas u potpisali ministri u Vladi KS iz resora socijalne politike, unutrašnjih poslova, zdravstva, pravde, odgoja i obrazovanja i visokog obrazovanja: Enda Pavić Pečenković, Admir Katica, Enis Hasanović, Darja Softić Kadenić, Naida Hota-Muminović i Adna Mesihović.

Također, Protokol su potpisali i glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović i predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo Fikret Zuko.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković rekla je da taj dokument predstavlja koncept obavezivanja svih potpisnika u prevenciji i djelovanju prema nasilju u porodici.

- Potpisivanje ovog protokola je od velikog značaja za KS, smatram ovo korakom važnim za unapređenje sistema prevencije i zaštite od nasilja u porodici. Samo međusobnom saradnjom i zajedničkim djelovanjem nadležnih institucija možemo doprinijeti unapređenju sistema zaštite od nasilja u porodici u KS - istakla je Pavić Pečenković.

U okviru Koordinaciog tijela, kako je definisano, djelovat će i operativno tijelo koje će činiti profesionalci s terena, iz policije, zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne zaštite, pravosudnih organa.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je istakao da je taj dokument vrlo važan za uspješnu borbu protiv nasilja u porodici, kao i za pomoć žrtvama nasilja.

- Naše zajedničko opredjeljenje je da multiresorno tretiramo ova pitanja, da se međusobno kontrolišemo jer je vrlo važno da otkrijemo eventualne propuste i poteškoće u djelovanju, a što sudionici u ovom mogu najbolje vidjeti. Svrha zajedničkog postupanje nije da upiremo prstom jedni u druge već da pomažemo jedni drugima - poručio je Katica.  

Tužiteljica Sabina Sarajlija navela je da su oni prvi na liniji kada dežurni tužioci izlaze po prijavi policije na teren u tim oblicima krivičnog djela, radi prikupljanja dokaza, te dokumentiranja slučaja.

- U konačnici na osnovu dokaza donosimo i odluku o podizanju optužnice, te u takvim slučajevima zastupamo optužnicu na sudu. Mi imamo svoju ulogu, ali je vrlo važna i uloga drugih sudionika, u domenu prevencije, centara za socijalni rad, sigurne kuće. Ova dokument je jedan korak ka unapređenju međusobne saradnje, želimo što više osvjestiti svoje zakonske obaveze i što bolje uspostaviti kanale komunikacije - rekla je Sarajlija.

Dodala je da je Tužilaštvo poduzelo mjere za podizanje kvaliteta rada i efikasnosti na tim predmetima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo