13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 15:42 BiH - Čestitamo

Na sjajan način obilježen jubilej konvertibilne marke

Na sjajan način obilježen jubilej konvertibilne marke
Foto: Fena
Centralna banka Bosne i Hercegovine i Pošte RS a.d. Banja Luka promovisali su danas u Banjoj Luci prigodnu poštansku marku koju su Pošte RS a.d. Banja Luka izdale povodom 25 godina postojanja konvertibilne marke kao zvanične valute Bosne i Hercegovine.

Marka je štampana u tiražu od 10.000 serija s nominalnom vrijednošću od 1,10 KM, a autor tog filatelističkog izdanja je grafički dizajner Pošta RS Nebojša Đumić. Pošte RS izdale su i FDC koverat u tiražu od 300 primjeraka u vrijednosti od 5,30 KM.

Direktor Glavne banke Republike Srpske CBBiH Zoran Babić iskazao je zahvalnost preduzeću Pošte RS a.d. Banja Luka što je prepoznalo ovaj trenutak i na sebi svojstven način, izdavanjem poštanske marke, doprinijelo promociji konvertibilne marke.

- Ispoljenom kreativnošću dizajnera poštanske marke, novčanice konvertibilne marke predstavljene su na interesantan način, te će kao takva, poštanska marka, biti posebno zanimljiva filatelistima - kazao je direktor Babić.

Izvršni direktor za IKT razvoj, prodaju i marketing Pošta RS Zoran Protić izrazio je zadovoljstvo što su Pošte RS kreativnim rješenjem poštanske marke, nastalim u saradnji sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine, trajno sačuvale dio nasljeđa kojim se prikazuju vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Poštanska marka je, po njegovim riječim, jedan od centralnih simbola same pošte, i danas se podjednako koristi kao sredstvo za plaćanje poštanskih usluga, ali i kao najbolji vid promocije naše zemlje, jer putem poštanske marke ljude širom svijeta upoznajemo sa kulturnim, sportskim i istorijskim dešavanjima kod nas, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo