13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

06.12.2023 / 17:18 Svijet - Nova praksa

Njemačka od podnosilaca zahtjeva za državljanstvo traži da se izjasne o podršci Izraelu

Njemačka od podnosilaca zahtjeva za državljanstvo traži da se izjasne o podršci Izraelu
Foto: X.com
Podnosioci molbi za državljanstvo u istočnoj njemačkoj pokrajini Saksoniji Anhalt sada su u obavezi da se izjasne o svojoj podršci pravu Izraela na postojanje, piše CNN.

Novi zakon dolazi nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra i usred rata Izrael-Hamas koji je u toku.

U dekretu se navodi da je pravo Izraela na postojanje njemački "Staatsräson" ili "državni razlog", prema njemačkoj novinskoj agenciji DPA, koja je vidjela dokument.

-Sticanje njemačkog državljanstva zahtijeva posvećenost pravu Izraela na postojanje", navodi se u dekretu. Dodaje se da podnosioci zahtjeva moraju pismeno potvrditi “da priznaju pravo Izraela na postojanje i osuditi sve napore usmjerene protiv postojanja Države Izrael”.

Ministarka unutrašnjih poslova Saksonije-Anhalta Tamara Zieschang rekla je u pismu državnim gradovima i okruzima da tokom procesa naturalizacije treba obratiti pažnju na "da li postoje naznake da postoje antisemitski stavovi", objavio je njemački list Tagesspiegel.

Državljanstvo se mora odbiti ako su podnosioci zahtjeva uložili napore koji su protivni slobodnom, demokratskom poretku, uključujući antisemitske zločine i uskraćivanje prava Izraela na postojanje, navodi se u pismu.

Od 7. oktobra, njemački zvaničnici su više puta izjavljivali da je sigurnost Izraela njemački "državni razlog".

U obraćanju Bundestagu, njemačkom parlamentu, nakon napada, njemački kancelar Olaf Scholz je rekao: „U ovom trenutku postoji samo jedno mjesto za Njemačku. To je strana Izraela.

„To je ono što mislimo kada kažemo da je sigurnost Izraela njemački raison d’etre (državni razlog).“

(Vijesti.ba)

Izdvajamo