4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

06.12.2023 / 18:13 BiH - Predsjedavajuća VM

Krišto poslala Evropskoj komisiji Plan reformi za BIH

Krišto poslala Evropskoj komisiji Plan reformi za BIH

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je danas komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Vahrelyiju inicijalnu radnu verziju dokumenta Plan reformi za Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj dokument je pripremilo Ad hoc tijelo Vijeća ministara BiH i sadrži četiri prioriteta, a to su: Zelena i digitalna tranzicija, Razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, Razvoj i zadržavanje ljudskog kapitala i Vladavina prava.

Na temelju ovih prioriteta sačinjena je indikativna lista projekata i prioriteta, koja će se dalje razvijati u dijalogu s Evropskom komisijom, do marta sljedeće godine, kada bi trebala biti usuglašena i finalna Reformska agenda u kojoj bi bile pobrojane sve reforme i slovi koji su potrebni za odobravanje sredstava i investicijskih projekata. Nakon toga će ovaj proces do okončanja voditi stalni radni tim, kojeg će naknadno u 2024. godine imenovati Vijeće ministara BiH.

U pismu, uz koje je uručila dokument Plan reformi, Krišto je istakla kako novi Paket rasta za Zapadni Balkan otvara nove mogućnosti investiranja u bosanskohercegovačku privredu, integraciju s tržištem EU i pristup koristima članstva u EU, koje su do sada bile nedostupne državama kandidatima za članstvo.

Dodala je da je pred BiH značajan izazov pripreme konačnog Plana reformi koji je važan dio Plana rasta za Zapadni Balkan. Također je istakla kako je iznimno važno da u tom procesu zadržimo razumijevanje i podršku Evropske komisije kako bismo proces proveli i uspješno završili, uz apsolutnu uključenost i podršku svih ustavno nadležnih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Krišto je iskoristila priliku i zahvalila komesaru Varhelyiju na jučerašnjem održanom Drugom političkom forumu na visokom nivou između Bosne i Hercegovine i Europske unije u Bruxellesu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo