17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

08.12.2023 / 08:26 Fudbal - Grbavica

Derbi Željezničara i Veleža otvara 17. kolo Premijer lige BiH

Derbi Željezničara i Veleža otvara 17. kolo Premijer lige BiH
Foto: FK Željezničar

Sedamnaesto kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine bit će otvoreno velikim derbijem Željezničara i Veleža, koji se od 18 sati sastaju na Grbavici.

Za razliku od Željezničara, koji za sada igra vjerovatno najlošiju sezonu u posljednje dvije decenije, Velež se nalazi u vrlo dobroj formi i na Grbavici želi doći do novih bodova za nastavak pohoda ka samom vrhu tabele.

Jedina svijetla tačka u Željinoj dosadašnjoj sezoni su rezultati na domaćem terenu, gdje su Plavi osvojili 19 od moguća 24 boda. Velež je, sa druge strane, jedan od boljih gostiju u Premijer ligi sa devet osvojenih bodova.

"Očekujem interesantnu utakmicu. Izazov je igrati protiv tima koji je veoma dobar u ovom trenutku. Nama je sutra jako bitna utakmica, želimo odigrati dobro. Svaka utakmica je drugačija. Svaka od tri utakmice koje smo igrali je bila takva. Ako tim koji se bori za opstanak može pobijediti u dvije uzastopne utakmice onda je ovo nepredvidljiva liga. Vjerujem da pozicija na tabeli ne znači puno. Na ovom stadionu i sa ovim navijačima imamo šansu dobiti bilo koga. U to čvrsto vjerujem. Mnoge stvari ne idu kako treba, ali mi vjerujemo da možemo", rekao je trener Željezničara Abdulhakeem Al-Tuwaijri.

"U nogometu se svaki dan moraš dokazivati. Ako se malo opustiš sve pada u vodu. Mi moramo težiti da budemo bolji iz dana u dan. Što se tiče Želje, oni su u svojim problemima, mi ćemo se foksuirati na našu igru. Želju poštujemo kao klub, u teškoj su situaciji, dat će sve od sebe da pobijede, a znamo šta znače derbi utamice. Veselimo se utakmici, posebno jer se igra na Grbavici koja je hram fudbala ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire", riječi su trenera Veleža Deana Klafurića.

Rivalstvo Željezničara i Veleža traje još od pedesetih godina prošlog stoljeća i utakmica u tadašnjoj Jugoligi. Svakako da je najveći duel Veleža i Željezničara igran u maju 1981. u finalu Kupa Maršala Tita u kojem su Rođeni osvojili svoj prvi veliki trofej u klupskoj historiji.

Ovo će im biti 132. međusobni susret. Željezničar ima 64 pobjede, 30 puta je bilo neriješeno, dok Velež ima 37 pobjeda.

Utakmica počinje u 18 sati uz direktan prenos na Areni Sport, a glavni sudac susreta će biti Luka Bilbija iz Prijedora. Asistirat će mu Davor Maksimović iz Doboja i Marko Perić iz Mostara, dok će četvrti sudija biti Franjo Jelić iz Širokog Brijega.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo