13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

08.12.2023 / 13:04 Politika - Otvoren konzulat

Foto/Video: Dačić na Palama, Dodik se nije pojavio

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je danas na Palama Počasni konzulat Republike Srbije, u prisustvu brojnih političkih zvaničnika.

Svečanom otvaranju Počasnog konzulata prisustvovali su prdstavnici Istočnog Sarajeva, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministar zdravstva RS Alen Šeranić...

Na čelu Počasnog konzulata u Palama biće Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina.

Ivica Dačić je u svom obraćanju na konferenciji za medije nakon otvaranja kazao kako institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju, koja datira još od kraja 19. vijeka.

"Svjesni značaja uloge počasnih konzula i njihovog nesumnjivog doprinosa unaprijeđenju odnosa Republike Srbije sa drugim državama, kontinuirano smo radili na širenju mreže počasnih konzula u svijetu. Tako da, danas sa ponosom ističem da Srbija ima najveći broj počasnih konzula u svojoj historiji, čak 100 i to na svim kontinentima", kazao je Dačić.

On je također naglasio kako Srbija veliku pažnju posvećuje unaprijeđenju regionalne saradnje, njegovanju što boljih dobrosusjedskih odnosa, te da su stabilnost regiona i razvoj svestrane saradnje sa najbližim susjedima trajni vanjskopolitički prioritet.

Iako je bilo najavljeno prisustvo predsjednika RS Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, oni se nisu pojavili na svečanosti.

Dok je trajao svečani dio, Dodik je na platformi X objavio da se sastao sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem.

"Grad Istočno Sarajevo ima strateški značaj za RS, kao takav će stalno biti u fokusu mog rada i rada institucija RS", poručio je.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo