13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

08.12.2023 / 14:35 Svijet - La Repubblica

Francuska lobira da Mario Draghi bude novi čelnik Evropske komisije

Francuska lobira da Mario Draghi bude novi čelnik Evropske komisije
Foto: FENA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron lobira kod drugih evropskih čelnika da se dogovore oko bivšeg predsjednika Evropske centralne banke i italijanskog premijera Maria Draghija kao idućeg predsjednika Evropske komisije, javile su u petak talijanske novine.

Kako piše la Repubblica, koja se poziva na diplomatske izvore u Parizu i Bruxellesu, Macron je neformalno kontaktirao njemačkog kancelara Olafa Scholza u vezi s Draghijevom kandidaturom, za koju novine pišu da bi imala podršku i američkog predsjednika Joa Bidena.

Macronov ured saopćio je da nema komentara na novinski članak, a Draghi nije odmah bio dostupan radi komentara.

Aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, čiji mandat ističe iduće godine, mogla bi postati novi generalni sekretar NATO-a, a ta uloga će biti oslobođena na proljeće, pišu novine.

Von der Leyen je u septembru zamolila Draghija (76) da izradi plan za podsticanje ekonomske konkurentnosti EU dok se suočava s izazovima kao što je prelazak na zelenu energiju.

Ostaje da se vidi da li će on prihvatiti ulogu čelnika komisije i da li će imati podršku italijanske vlade, piše la Repubblica, uz napomenu da je on u posljednje vrijeme sve češće javno komentirao budućnost Evrope, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo