5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

08.12.2023 / 14:50 BiH - Šošić predao akreditivna pisma

Video / Scene kao iz filma: Kraljevski doček za novog ambasadora BiH u Švedskoj

Video / Scene kao iz filma: Kraljevski doček za novog ambasadora BiH u Švedskoj
Foto: Vijesti.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić predao je 7. decembra 2023. godine akreditivna pisma kralju Carlu XVI Gustafu i time zvanično preuzeo funkciju vanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj.

Ceremonija predaje akreditivnih pisama održana je u Kraljevskoj palati u Štokholmu, a prizori su filmski uz konje sa kočijama po snježnim predjelima...

Ambasador Šošić je tom prilikom naglasio potencijal brojne i izuzetno dobro integrisane bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj za obnovu i produbljivanje privrednih i kulturnih veza između dvije zemlje, te činjenicu postojanja značajnih relacija na tom planu koje su postojale i prije rata u Bosni i Hercegovini. Kralj Carl XVI Gustaf je iskazao interes za oporavak bosanskohercegovačkog društva u poslijeratnom periodu, prisjetivši se i svoje posjete našoj zemlji kada se Bosna i Hercegovina još uvijek suočavala s izazovom neočišćenih minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U nastavku razgovora dotaknute su teme globalnih političkih kretanja i bezbjednosnih izazova te općenito štete koju ratovi nanose civilizaciji kroz nemjerljive ljudske žrtve i razaranje kulturne baštine. Švedski kralj se osvrnuo i na savremene izazove u oblasti zaštite ljudskih prava te pozdravio činjenicu da je ambasador Šošić u svom dosadašnjem profesionalnom angažmanu ostvarivao saradnju u tom domenu upravo sa švedskim organizacijama. Naročito je istakao proces ulaska Kraljevine Švedske u NATO i izrazio uvjerenje da će uskoro biti prilike za daljnji razgovor o ovoj temi.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Štokholmu nerezidentno pokriva Finsku i Estoniju.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo