17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

08.12.2023 / 17:00 BiH - Tuzla

O upravljačkim pravima nad UKC Tuzla odlučuje Ustavni sud FBiH

Skupština Tuzlanskog kantona u augustu ove godine je povukla svoju saglasnost na Statut Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla iz 2013. godine te je ovlastila Vladu TK da na prijedlog Ministarstva zdravstva TK imenuje privremeni Upravni odbor ove medicinske ustanove. 

U usvojenim zaključcima, između ostalog se navodi, da Skupština TK ne prihvata nezakonite akte o razrješenju i imenovanju Upravnog odbora UKC-a, koje je donijela Vlada FBiH. Također, od Vlade BiH se traži pokretanje pregovora o sporazumu o vlasničkim pravima, kojim bi se definirala prava i obaveze vezane za UKC.

Zbog ove odluke Skupštine TK, Vlada Federacije je zatražila od Ustavnog suda FBiH rješavanje pitanja upravljanja nad ovom zdravstvenom ustanovom.

Federalna vlada traži, preko Ustavnog suda FBiH, stavljanje van snage Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om Tuzla, Odluke o davanju saglasnosti na Statut UKC-a Tuzla, Odluke o davanju ovlašćenja i Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla koje je donijela Vlada TK. Radi se o odlukama koje je Skupština TK donijela 31. maja ove godine.

Nikšić naveo razloge podnošenja zahtjeva

Nermin Nikšić, premijer FBiH, u zahtjevu koji je dostavio Ustavnom sudu FBIH, između ostalog, podsjeća da u Ustavu piše da su federalna vlast i kantoni nadležni za zdravstvo. Spor koji se javlja izmedu Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona tiče se pitanja upravljanja nad bolničkim zdravstvenim ustanovama i to onih najvišeg ranga koje nose naziv "univerzitetsko-kliničke bolnice".

"Iako je Zakon o zdravstvenoj zaštiti kao federalni propis na snazi od 2010. godine i uprkos tome što su donesene navedene odluke, Tuzlanski kanton nikada do sada nije postupio po tom federalnom zakonu kao ni po sopstvenim odlukama. Iako je u više navrata bio pozivan od strane Vlade Federacije BiH da postupi po predmetnim aktima, to se do sada nije desilo. S druge strane, Tuzlanski kanton je primao redovna finansijska  sredstva iz budžeta Federacije BiH usmjerenih za finansiranje potreba ove javne zdravstvene ustanove i to po osnovu Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad univerzitetsko-kliničkim bolnicama u Federaciji BiH, kojim je Parlament Federacije BIH preuzeo osnivačka prava nad sva tri klinička centra u Federaciji BiH"- piše u zahtjevu. U dostavljenom dokumentu stoji da je UKC Tuzla iz federalnog budžeta dobio 3 miliona KM 2017. godine, 2 miliona 2018. , 2 miliona 2019., 13,3 miliona 2020., 11 miliona 2021., 9,6 miliona 2022. te 2,4 miliona 2023.godine za prvi kvartal.“ , stoji u zahtjevu Vlade FBiH.

UKC Tuzla bez sredstava od FBiH

Uplate sa nivoa Federacije za tekuću godinu za UKC Tuzla kasne, na što se požalio direktor UKC Tuzla Denijal Tulumović.

„Frapiran sam odnosom viših nivoa vlasti prema Tuzlanskom kantonu. Doslovno svi zdravstveni centri u FBiH dobili su drugu i treću, a neki već i četvrtu tranšu, a UKC nije dobio iako je ispunio sve uvjete, a neki od ovih koji su dobili čak ne ispunjavaju ni uvjete. Moram da kažem da je Hercegovačko-neretvanski kanton po jednom građaninu dobio 127 KM, a Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji je s nivoa FBiH dobio 23 KM po jednom stanovniku“, kazao je Tulumović.

Danas rok za očitovanje

Ustavni sud FBiH dostavio je Skupštini Tuzlanskog kantona zahtjev za očitovanje na zahtjev premijera Federacije za rješavanje spora između Vlade FBiH i Vlade TK vezano za nadležnosti iz oblasti zdravstva, a u kojem se traži privremena mjera obustave primjene akata Skupštine TK. Rok za očitovanje ističe danas. Iz skupštine TK navode da su zaprimili pomenuti zahtjev od Ustavnog suda FBiH.

 "Zakonodavno-pravna komisija utvrđuje prijedlog odgovora i dostavlja ga predsjedniku na dalje postupanje, gdje predsjednik Skupštine kompletira potreban materijal i dostavlja ga Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine. Opisana procedura je trenutno u toku, traženo izjašnjenje je u pripremi i bit će dostavljeno Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku"- između ostalog, rečeno je iz Skupštine TK.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo