5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

08.12.2023 / 15:17 BiH - MVP BIH

Ambasador BiH u Japanu Mato Zeko predao akreditivna pisma caru Japana

Ambasador BiH u Japanu Mato Zeko predao akreditivna pisma caru Japana
Foto: Vijesti.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Mato Zeko predao je 7. decembra 2023. godine akreditivna pisma caru Japana Njegovom Carskom Visočanstvu Naruhitu, na svečanoj ceremoniji održanoj u Carskoj palati u Tokiju.

Tom prilikom ambasador Zeko je zahvalio Carskom Visočanstvu Naruhitu kao i cjelokupnom japanskom narodu na svesrdnoj pomoći koju Japan kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini. Naglasio je da pomoć u oblasti deminiranja, poboljšanja zdravstvenog sistema, školstva, obnove i izgradnje infrastrukture, kulturnih projekata, kao i sve druge vidove pomoći, građani Bosne i Hercegovine izuzetno cijene, a Japan i japanski narod imaju posebno mjesto u srcima građana Bosne i Hercegovine.

Car Naruhito je izrazio zadovoljstvo prilikom predaje akreditivnih pisama i poželio puno uspjeha u radu novom ambasadoru BiH u Japanu. Kao poglavar Japana posebno se zanimao za članove Predsjedništva BiH, nadajući se da su članovi Predsjedništva dobrog zdravlja, te im je uputio najbolje želje, kako na privatnom planu tako i u obavljanju ove odgovorne dužnosti. Posebno je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost prisustvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH njegovom ustoličenju na dužnost cara Japana.

Car Naruhito iskazao je poseban interes za ambasadora BiH u Japanu, njegove aktivnosti, njegovu prilagodbu Japanu, te njegove buduće aktivnosti. Razgovaralo se o projektima koje je Japan svesrdno pomogao, a japanski Car Naruhito, koji kao i svi građani Japana pokazuje poseban interes za istoriju, posebno se osvrnuo na slike Starog mosta u Mostaru i poželio da ambasador BiH u Japanu radi na „izgradnji mostova“ između Bosne i Hercegovine i Japana u mnogim oblastima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo