°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

08.12.2023 / 15:24 Svijet - Najviše u Gazi

Poražavajući podaci: U 2023. godini ubijena 24 novinara

Poražavajući podaci: U 2023. godini ubijena 24 novinara
Foto: X.com
Međunarodna federacija novinara zabilježila je da su 2023. godine ubijena 94 novinara i medijskih radnika, uključujući devet žena.

Od 7. oktobra više od jednog novinara dnevno gubi život tokom rata u Gazi, što je razmjer i tempo gubitka života medijskih profesionalaca bez presedana.

U izvještaju koji je objavljen uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, IFJ insistira na tome da je od međunarodne zajednice potrebna daleko veća uključenost kako bi se zaštitili životi novinara i priveli odgovornosti oni odgovorni za njihovu smrt.

Ovu godinu, kao i 2022., obilježila je pogibija novinara u ratu. 2023. godine, palestinski novinari u Pojasu Gaze bili su žrtve neselektivnog bombardiranja izraelske vojske.

IFJ poziva međunarodne institucije da osiguraju poštivanje međunarodnog prava i da spriječe dalji masakr novinara u Gazi.

- Međunarodna zajednica, a posebno Međunarodni krivični sud, moraju se suočiti sa svojim odgovornostima i temeljito istražiti, i tamo gdje je to potrebno, pokrenuti krivično gonjenje onih koji su naredili i izveli napade na novinare - kaže IFJ.

Rat u Gazi je za novinare zasad smrtonosniji od bilo kojeg pojedinačnog sukoba otkako je IFJ počeo pratiti podatke o novinarima ubijenim na dužnosti od 1990. godine. IFJ je zabilježio 68 ubijenih novinara od napada Hamasa 7. oktobra.

- Ove godine, 72% novinara ubijenih širom svijeta ubijeno je u sukobu u Gazi - bilježi Međunarodna federacija novinara.

Šezdeset i jedan palestinski novinar ubijen je u pojasu Gaze. Četiri izraelska novinara ubijena su u prvim satima napada Hamasa 7. oktobra: dva tokom muzičkog festivala Supernova i dva su ubijena u kibucima Nahal Oz i Kfar Aza. Tri libanska novinara ubijena su 13. oktobra i 21. novembra u pucnjavi u Izraelu dok su snimali prilog o granici između dvije zemlje.

Drugdje na Bliskom istoku, IFJ je zabilježio tri medijska radnika ubijena u Siriji.

U Evropi, Ukrajina ostaje opasna zemlja za novinare. Ove godine tri novinara i medijska radnika - Ukrajinac (1), Rus (1) i Francuz (1) - ubijena su u ukrajinskom ratu.

U azijsko-pacifičkom regiji, ubistva novinara su koncentrirana u istim zemljama kao i prethodnih godina. Čak i ako broj ubijenih novinara ostane manji nego 2022. godine, IFJ je zabrinut za sigurnost novinara na kontinentu.

Bilo da se radi o Afganistanu (2), Filipinima (2), Indiji (1), Kini (1) ili Bangladešu (1), Federacija osuđuje propust da se počinioci pozovu na odgovornost. IFJ poziva vlade u regionu da istraže ova ubistva i uvedu mjere kako bi se garantirala sigurnost novinara.

IFJ bilježi stvarno smanjenje broja ubijenih novinara u Sjevernoj i Južnoj Americi; 29 novinara je izgubilo život 2022. godine, a sedam njih je ubijeno tokom 2023. godine.

Tri Meksikanca, jedan Paragvajac, jedan Gvatemalac, jedan Kolumbijac i jedan Amerikanac smrtno su stradali tokom istrage o oružanim grupama ili pronevjeri javnih sredstava.

Mnogi drugi zločini nad novinarima ostaju nekažnjeni u regionu, upozorava Federacija. Na primjer, 95% napada na novinare u Meksiku ne rezultira krivičnim gonjenjem.

U Africi, IFJ je izdvojio četiri posebno šokantna ubistva u Kamerunu (2), Sudanu (1) i Lesotu (1) koja i do danas nisu u potpunosti istražena.

Izdvajamo