4°C
Mostar 8°C
Tuzla °C
Banja Luka 6°C
Bihać °C

08.12.2023 / 15:29 Svijet - Zemlja utemeljitelj EU

Belgija predstavila program predsjedavanja Vijećem EU

Belgija predstavila program predsjedavanja Vijećem EU
Foto: BELGA
Glavni prioriteti predstojećeg belgijskog predsjedanja Vijećem EU bit će zaštita građana, jačanje privrede i priprema za zajedničku budućnost, izjavio je danas u Bruxellesu belgijski premijer Alexender De Croo.

Belgija, jedna od šest zemalja utemeljiteljica EU, koja će od prvog januara 13. put preuzeti rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU, predsjedavat će pod sloganom "Zaštititi, ojačati, pripremiti".

"Prvi element je zaštititi naše građane, što znači pružiti sigurnost i osigurati blagostanje, štititi naše granice, jačati socijalni i zdravstveni program, očuvati jedinstvo i podupirati Ukrajinu", rekao je De Croo, koji je s ministricom vanjskih poslova Hadjom Lahbib predstavio program belgijskog predsjedništva.

Drugi je prioritet jačati privredu, konkurentnost evropske privrede na globalnom nivou i istovremeno provesti zelenu, digitalnu i za sve pravednu tranziciju, a treći je pripremiti EU da može učinkovito odgovoriti na izazove budućnosti.

De Croo je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da nije tačno da slabi podrška Ukrajini, koja i dalje ostaje neupitna u vojnom i finansijskom smislu te u smislu proširenja.

"Kada imamo različita mišljenja, trebamo o tome razgovarati, i to oči u oči, a ne preko pisama ili medija"

Na upit da komentariše najave mađarskog premijera Viktora Orbana da će na predstojećem summitu blokirati ključne odluke o Ukrajini, De Croo je rekao da o tome treba s njim razgovarati.

"Kada imamo različita mišljenja, trebamo o tome razgovarati, i to oči u oči, a ne preko pisama ili medija", rekao je De Croo. Belgiju će na mjestu rotirajućeg predsjedništva zamijeniti Mađarska 1. jula. De Croo kaže da je saradnja s Budimpeštom u pripremi programa za predsjednički trio, koji čine tri uzastopna predsjedništva - špansko, belgijsko i mađarsko - bila jako dobra.

Orban je nedavno poslao dva pisma predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu te izjavio medijima da nije sazrelo vrijeme za otvaranje pregovora s Ukrajinom.

Govoreći o stanju na Bliskom istoku, belgijski premijer je rekao da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali i da se nada da se niko ne ljut kad kaže da treba prestati ubijati civile.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hadja Lahbib najavila je da će belgijsko predsjedništvo na proljeće obilježiti 20. godišnjicu velikog proširenja EU, kada je Uniji pristupilo 10 novih članica, i tom prilikom organizovati neformalni ministarski sastanak, na koji će biti pozvani i ministri svih zemalja aspirantica za članstvo.

Program belgijskog predsjedanja podijeljen je u šest tematskih cjelina. Prva je odbrana vladavine prava, demokratije i jedinstva, druga jačanje konkurentnosti privrede, zatim nastavak zelene i digitalne tranzicije, jačanje zdravstvene i socijalne zaštite, zaštita građana i granica te promicanje globalne Evrope.

Pred rotirajućim predsjedništvom stoji još 150 prijedloga zakonodavnih akata i Belgija će u pregovorima s Evropskim parlamentom nastojati dovršiti i omogućiti usvajanje što većeg broja tih zakona. Međutim, neće na raspolaganju imati punih šest mjeseci s obzirom na to da se zadnja plenarna sjednica ovog saziva Evropskog parlamenta održava u aprilu.

Nakon toga belgijsko predsjedništvo preusmjerit će svoje aktivnosti na pripremu novog strateškog programa EU za razdoblje od 2029. i na pripremu za sljedeći institucionalni ciklus. Sljedeće godinu Uniju očekuju izbori za EVropski parlament, zatim izbor nove EVropske komisije i novog predsjednika EVropskog vijeća.

EVropska unija treba se pripremiti za budućnost kroz reforme i jačanje svojih temelja, kaže ministrica Lahbib.

"To se postiže boljim financiranjem naše Unije i efikasnijim donošenjem odluka. Istovremeno, zemlje kandidatkinje za članstvo trebat će provoditi reforme za moguću buduću integraciju", rekla je Lahbib.

Premijer De Croo je rekao da uvijek kada se govori o učinkovitosti odlučivanja u EU, iskoči pitanje ukidanja jednoglasnosti. Istaknuo je da tu nije riječ o binarnom izboru između jednoglasnosti i kvalificirane većine, nego da je moguće poboljšati i ubrzati donošenje odluka i istodobno očuvati jedinstvo EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo