13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

08.12.2023 / 15:42 BiH - Bh. ministar

Hurtić: Napadi na povratnike moraju biti adekvatno sankcionisani

Hurtić: Napadi na povratnike moraju biti adekvatno sankcionisani
Foto: Vijesti.ba

“Osuđujem napad na sedamdesesedmogodišnju staricu Ljeposavu Petković koja je preksinoć brutalno pretučena i opljačkana u porodičnoj kući nakon što su joj dva razbojnika sjekirom provalila u kuću.

Riječ je o povratnici na svoje ognjište ovdje u selu Stošnica, Vozuća kod Zavidovića.

Strašno je i što je pritom dobila i prijetnje smrću, što je dodatno ugrozilo njenu, ali i sigurnost ostalih mještana. Ovdje sam saznao da je selo Stošnica mirno mjesto, mjesto suživota u kojem skladno već dvije decenije žive povratnici Srbi i Bošnjaci zajedno, poručio je bh. ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Ministar je pozvao nadležne da što prije rasvijetle ovaj slučaj i počiniteljima ovog teškog razbojništva odrede odgovarajuću kaznu.

“Potrebnim smatram i pojačano prisustvo policije u svim povratničkim mjestima, iz razloga što, nažalost, prijetnje ovoj populaciji uglavnom nisu bezazlene. Ne smije se dozvoliti da njihova prava budu ugrožena, u ma kojem dijelu Bosne i Hercegovine živjeli, jer se zaštitne mjere moraju jednako provoditi na nivou cijele države. Opasna ponašanja pojedinaca koja ugrožavaju mir i normalan život povratnicima, moraju biti sankcionisana”.

Podsjetio je i da je to obaveza koju svi moramo poštovati prema Aneksu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo