10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

08.12.2023 / 16:50 Regija - Srbija

U Beogradu rekonstruisan i pušten u promet 'Sarajevski most'

U Beogradu rekonstruisan i pušten u promet 'Sarajevski most'
Foto: Koridori Srbije
"Sarajevski most preko Južne Morave, na ulazu u Grdeličku klisuru, potpuno je rekonstruisan i pušten u saobraćaj danas tačno u podne", saopštio je Goran Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će, nakon obnove mosta Grdelica kroz koju prolazi auto-put E-75, biti rasterećena od saobraćaja, koji je bio preusmjeren na auto-put tokom izvođenja radova na mostu na paralelnom državnom putu.

On je podsjetio da je Sarajevski most, koji je 1960. godine izgradilo preduzeće "Put" iz Sarajeva, skoro uništen 30. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Obnova mosta započela je u augustu 1999. godine i završena u aprilu 2000. godine.

"Najnovijom rekonstrukcijom mosta preko Južne Morave, željezničke pruge Beograd – Niš – Preševo – državna granica (Tabanovce) i dva lokalna puta, most je doveden u tehnički ispravno stanje, čime su obezbjeđeni uslovi za bezbjedno odvijanje saobraćaja preko i ispod mosta", istakao je Vesić. Precizirao je da je projekat rekonstrukcije obuhvatio radove na izgradnji nove kolovozne ploče i nove pješačke staze mosta.

"U okviru radova na rekonstrukciji mosta završeni su i radovi na postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme, izmještanju elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija i radovi na izradi dekorativnog i javnog osvjetljenja mosta", dodao je ministar Vesić.

Konstrukcija mosta sastoji se od dvije različite konstrukcije, ukupne dužine 214,7 metara. Ukupna širina mosta je 10,5 metara, a širina kolovoza na mostu 6,6 metara.

Tokom rekonstrukcije, ugrađeno je 786 kubnih metara betona, 106 tona armarure, 1.684 metra karbonskih traka i 461 tona asfalta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo