10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

08.12.2023 / 17:08 Svijet - Pojas Gaze

Hamas osudio fotografiju skinutih Palestinaca okruženih izraelskim vojnicima

Hamas osudio fotografiju skinutih Palestinaca okruženih izraelskim vojnicima
Foto: X

Visokoi zvaničnik Hamasa osudio je danas Izrael za "gnusan zločin nad nevinim civilima" nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotograije zatočenih Palestinaca u donjem vešu.

 

Izzat El-Reshiq, koji je u egzilu, pozvao je međunarodne organizacije za ljudska prava da interveniraju kako bi se saznalo što se dogodilo ljudima s fotografija i pomognu da ih se oslobodi, prenosi Index.hr.

Međunarodni odbor Crvenog križa je saopćio da je zabrinut zbog objavljenih fotografija i istaknuo da se prema zatvorenicima treba ponašati humano u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, na društvenoj mreži X je također kritizirao Izrael "zbog barbarskog odnosa prema nevinim zarobljenicima i civilima".

Izraelska televizija On je u četvrtak objavila snimku navodnih pripadnika Hamasa kako skinuti do gola i s povezom preko glave sjede na ulici u Gazi.

-Govorimo o pojedincima koji su se predali u Jabaliji i Shejaiyji (u gradu Gazi), Hamasovim uporištima, izjavio je izraelski vojni glasnogovornik Eylon Levy upitan o spornim fotografijama.

-Govorimo o vojno sposobnim muškarcima u prostorima koje su civili trebali napustiti prije više sedmica, dodao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo