4°C
Mostar 8°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

08.12.2023 / 17:15 Ostali sportovi - Pariz 2024

Ruskim sportistima dozvoljen nastup na Olimpijadi

Ruskim sportistima dozvoljen nastup na Olimpijadi
Foto: MOO

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je u petak odluku kojom se ruskim i bjeloruskim sportistima dopušta nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, ali bez nacionalnih obilježja.

Takmičari iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok momčadima i ekipama nastup neće biti omogućen.

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati sami sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna. Nastup će biti dopušten samo onim koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i "mirovne misije olimpijskog pokreta". Prema podacima MOO-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalificiralo za nastup na OI u Parizu.

Kvalifikacijske norme je ispunilo oko 4600 sportašica i sportaša, a među njima je i više od 60 ukrajinskih predstavnika.

U septembru je Međunarodni paraolimpijski odbor ukinuo potpunu zabranu Rusiji i dopustio ruskim sportašima s invaliditetom da se natječu na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. To je već bilo protumačeno kao najava slične odluke MOO-a.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo