5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

08.12.2023 / 19:30 Svijet - EU

Borrell: Širom svijeta svjedočimo manifestacijama nacionalizma i govora mržnje

Borrell: Širom svijeta svjedočimo manifestacijama nacionalizma i govora mržnje
Foto: EC Europa

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell uptuio je jaku poruku povodom Međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i prevencije genocida.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 9. decembra 1948. godine jednoglasno je usvojila Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Iako je od tada proteklo 75 godina i uprkos brojnim naporima da se otklone osnovni uzroci ovog užasnog zločina i dalje širom svijeta svjedočimo manifestacijama intenziviranog nacionalizma, govora mržnje, ksenofobije te rasnog i etničkog profilisanja, poručio je on

Borrell napominje da je današnji dan "prilika da ponovimo poziv svim potpisnicama Konvencije, za njih 152, da se u potpunosti posvete ispunjavanju svojih obaveza u sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Deklarativni istupi sami po sebi nisu dovoljni, već nam je hitno potrebno odlučno djelovanje", saopćeno je iz delegacije EU u BiH.

- Ovu posvećenost dugujemo Raphaelu Lemkinu, koji se neumorno borio da spriječi da se zločini Holokausta više nikada ne ponove. Isto tako, dugujemo je i svim žrtvama i preživjelim ovog gnusnog zločina, višestruko iznevjerenim od strane međunarodne zajednice tokom godina. Pozivamo članice Vijeća sigurnosti UN-a da preuzmu odgovornost za djelovanje te da se uzdrže od korištenja veta u slučajevima masovnih zločina, kazao je Borrell.

Ističe da Evropska unija ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti zaštiti od zločina na globalnom planu.

- Nastavićemo da unapređujemo ​​naše napore za okončanje nekažnjivosti i osiguravanje pravde i reparacija za žrtve. Genocid i drugi zločini prema međunarodnom pravu ne smiju ostati nekažnjeni. To je naša kolektivna moralna obaveza prema čovječanstvu. Žrtve zaslužuju pravdu, uvijek i svugdje, zaključio je Borrell.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo