4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

08.12.2023 / 21:09 BiH - Delegacije EU u BiH

Europe House Sarajevo otvara vrata ljubiteljima književnosti uz novu biblioteku

Europe House Sarajevo otvara vrata ljubiteljima književnosti uz novu biblioteku
Foto: FENA

Europe House, u saradnji sa JU Bibliotekom Sarajeva i Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, otvorio je danas novo odjeljenje biblioteke u kojem se nalaze hiljade knjiga raznih evropskih autora.

Nova biblioteka predstavlja još jednu uspješnu saradnju između EU u BiH i lokalnih institucija na osnaživanju kulture i umjetnosti i omogućavanju građanima da uživaju i budu inspirisani pisanom riječju. U nastojanju da privuku novu publiku i zainteresuju nove članove da se pridruže, organizatori poklanjaju 20 godišnjih propusnica prvim članovima koji se pridruže.

Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH je podvukao značaj kulture za Evropsku uniju, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

- Naš cilj je da Europe House bude istinski dom jer šta je dom bez knjiga? Knjige i bilbioteke su u srcu naše kulture i znanja. Od svog osnivanja kao mirovnog projekta, Evropska unija nastoji povezati različite ljude, a kultura je ključni pokretač ovog procesa. Bosna i Hercegovina je nedvojbeno dio evropskog kulturnog naslijeđa. Zadovoljstvo je graditi nešto novo u srcu Sarajeva i rado pozivamo građane da posjete Europe House i učestvuju u prilikama koje nudimo - rekao je Koenig.

- Vjerujemo da će Biblioteka Sarajeva, otvaranjem ovog pozajmnog odjeljenja Europe House, biti ključna u prezentiranju i afirmaciji bogate bh. kulturne baštine kako kod nas, tako i u svijetu. Nastojat ćemo promovirati kulturne vrijednosti, sudjelovati u očuvanju kulturne baštine BiH kao dijela evropske baštine te doprinositi promociji bh. kulture na međunarodnoj razini - rekla je direktorica JU Biblioteka Sarajevo Merima Lendo.

Biblioteka Europe House, najnoviji dodatak živopisnom novom kulturnom sjedištu u centru Sarajeva, otvorena je za javnost od ponedjeljka do petka od 9.00 do 17.00 sati.

(Foot/FENA)

Izdvajamo