13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

08.12.2023 / 23:05 Svijet - Vijeće sigurnsoti

SAD stavile veto na rezoluciju UN kojom se poziva na prekid vatre u Gazi

SAD stavile veto na rezoluciju UN kojom se poziva na prekid vatre u Gazi
Foto: UN

Trinaest zemalja je bilo za rezoluciju, dok su Sjedinjene Države stavile veto, a Velika Britanija bila suzdržana.

U nacrtu rezolucije, koju su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, poziva se na "trenutni humanitarni prekid vatre", kao i na "trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca" i "osiguranje humanitarnog pristupa", navodi se u nacrtu kopije.

Najmanje 97 drugih zemalja pridružilo se tim naporima, susponzorišući nacrt zakona koji su izradili UAE.

SAD su ranije signalizirale neodobravanje nacrta teksta. Kao jedan od pet stalnih članova Vijeća s pravom veta, SAD se više puta opirao pozivima na "prekid vatre", naglašavajući ono što tvrdi da je pravo Izraela da se brani nakon terorističkog napada Hamasa.

Dio o taocima koje Hamas još uvijek drži u Gazi dodan je u nacrt rezolucije u nadi da će se dopasti SAD-u.

Glasanje je bio šesti pokušaj 15-člane grupe da postigne konsenzus o tekućem ratu između Izraela i Hamasa. Samo jedno prethodno glasanje je bilo uspješno, koje je prošlog mjeseca tražilo uspostavljanje "humanitarnih pauza i koridora" u Gazi.

Glasanje u petak uslijedilo je nakon rijetkog pozivanja generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa na član 99. Povelje UN-a, koji mu je omogućio da sazove sjednicu Vijeća sigurnosti o "pitanju koje može pogoršati postojeće prijetnje održavanju međunarodnog mira i sigurnosti".

Snažan alat nije korišten od 1989.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan zahvalio je u petak Sjedinjenim Državama što su stavile veto na nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi.

Erdan je zahvalio predsjedniku Joeu Bidenu "što je čvrsto uz nas", u objavi na X, ranije poznatom kao Twitter, i dodao: "Malo svjetla je odbilo veći dio tame".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo