23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

09.12.2023 / 06:30 Svijet - Francuska

Marine Le Pen će se suditi zbog navodne zloupotebe EU fondova

Marine Le Pen će se suditi zbog navodne zloupotebe EU fondova
Foto: France24
Glavnoj figuri francuske krajnje desnice Marine Le Pen i još 27 ljudi sudit će se zbog navodne zlouporabe fondova EU, saopćio je danas ured pariškog tužioca, čime su potvrđeni napisi francuskih medija.

Ukupno 28 optuženih bit će izvedeno pred sud, uključujući Le Pen i njezinog oca Jean-Marieja, objavio je ured tužioca.

Prvo pripremno ročište zakazano je za 27. marta iduće godine, a opsežnija ročišta održat će se u novembru i oktobru.

Istraga, otvorena 2016., nastojala je utvrditi je li tadašnja Nacionalna fronta koristila novac namijenjen pomoćnicima evrozastupnika za plaćanje osoblja koje je radilo za stranku.

Evrozastupnicima se dodjeljuju sredstva za pokrivanje troškova, uključujući za njihove pomoćnike, ali nije predviđeno da ih koriste za stranačke troškove.

-Službeno osporavamo optužbe protiv naših zastupnika u Evropskom parlamentu i parlamentarnih pomoćnika, saopćila je stranka Nacionalno okupljanje.

Stranka je dodala da Marine Le Pen nije počinila nikakav prekršaj, da nije bilo nepravilnosti u zapošljavanju njezinih parlamentarnih pomoćnika i da je sve bilo prema propisima Evropskog parlamenta i prema francuskom zakonu.

Marine Le Pen bila je protivnica Emmanuelu Macronu na predsjedničkim izborima 2017. i 2022., a ponovno bi se mogla kandidirati 2027.

Izdvajamo