17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

09.12.2023 / 17:36 Politika - Provincijski susreti

Dodik s predstavnicima Alternative za Njemačku

Dodik s predstavnicima Alternative za Njemačku
Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik objavio je da je danas razgovarao sa  predstavnicima Alternative za Njemačku, Olgom Petersen, poslanikom u pokrajinskom parlamentu Hamburga, Ulrihom Singerom, poslanikom u pokrajinskom parlamentu Bavarske i Jurijem Kristofer Kofnerom.

- Upoznao sam sagovornike o političkim prilikama u RS i BiH, te izrazio punu opredijeljenost institucija RS ka unutrašnjem dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, uz dosljedno poštovanja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, od čega zavise brojni reformski procesi, naveo je Dodik i dodao:

- Naglasio sam da RS nikada neće i ne može prihvatiti samozvanog visokog predstavnika Christiana Schmidta, te da on nema nikakva ovlaštenja za vršenje bilo kakvih aktivnosti u BiH. Takođe, informisao sam ih o montiranom i instruisanom procesu koji se vodi protiv mene pred Sudom BiH, te da on predstavlja političko i pravno nasilje dijela međunarodne zajednice, koji za krajnji cilj ima rušenje ustavnog kapaciteta i pozicije RS", poručio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo