19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

09.12.2023 / 18:19 Dijaspora - Bh. privrednici

U Frankfurtu osnovana Unija poslovne zajednice dijaspore BiH

U Frankfurtu osnovana Unija poslovne zajednice dijaspore BiH
Foto: BFI
Na današnjem forumu bh. privrednika u dijaspori, koji je održan u Frankfurtu, osnovana je Unija poslovne zajednice dijaspore Bosne i Hercegovine.

Organizator foruma je Bosna International Forum (BIF), organizacija čiji je prvenstveni cilj uspostava preciznog registra i servisa za dijasporu Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz BIF-a, za predsjednika Unije izabran je mladi poduzetnik Hasib Hadžić. Forumu su prisustvovali i bh. konzuli u Njemačkoj te predstavnici svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine.

Kao sljedeći korak istakli su formiranje poslovnih zajednica bh. privrednika po zemljama Evrope i svijeta, poput već pokrenutih procesa u Sloveniji, Austriji, Danskoj, Švedskoj i Njemačkoj, a u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa i razmjene znanja, informacija, roba i usluga.

Generalni konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar je pohvalila inicijativu i izrazila interes za organizaciju narednog događaja sa učesnicima iz svih država u kojima se uspostave klasteri poslovne zajednice.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Minhenu Robert Burić je stava da je ovakva vrsta povezivanja neophodna za izvoz i standardizaciju proizvoda iz Bosne I Hercegovine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Mirsad Duratović (SDP) je izdvoji podatak da su ljudi iz dijaspore osnovali tri najveće kompanije u Prijedoru. Predstavnici poslovne zajednice iz Slovenije, Austrije i Njemačke nastavljaju s otvaranjem poslovnih klastera dijaspore i u drugim zemljama te je određeno nekoliko pravaca djelovanja Unije sa konkretnim ciljevima, saopćili su iz BIF-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo