17°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C

10.12.2023 / 11:23 BiH - Kvalitet zraka

Povećane koncentracije PM 10 u zraku, proglašeno 'Upozorenje' za područje KS

Povećane koncentracije PM 10 u zraku, proglašeno 'Upozorenje' za područje KS

Na osnovu praćenja kvaliteta zraka, kao i najavljenih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo proglasilo je epizodu „Upozorenje“ za područje KS, uz primjenu interventnih mjera.

Prema izvještaju Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera, prosječne dnevne vrijednosti zagađujućih PM10 čestica na mjernim lokalitetima Ilijaš, Otoka i Vogošća jučer su iznosile preko 90 mikrograma po metru kubnom, što je prag za proglašenje epizode "Upozorenje". Na ostalim automatskim stanicama, osim Vijećnice, je zabilježeno prekoračenje prosječne dnevne granične vrijednosti za PM10 iznad 50 µg/m3.

Ne bilježi se povećenje koncentracija ostalih polutanata u zraku.

Na osnovu izmjerenih koncentracija PM10 i vremenskih uslova kvalitet zraka je i jutros narušen u većem dijelu Kantona bez očekivanja za značajno poboljšanje tokom dana.

Prema sinoptičkoj prognozi, danas i naredna dva dana se očekuju padavine u vidu kiše i slabim vjetrom promjenjivog smjera, pretežno istočnog i jugoistočnog smjera, uz temperaturne inverzije u jutranjim i večernjim satima.

Imajući u vidu i vremensku prognozu, postoje uslovi za proglašenje epizode “Upozorenje” u svim zonama predviđenim za primjenu Plana interventnih mjera.
Zdravstvene preporuke osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, hroničnim stabilnim bolesnicima, trudnicama, te mlađoj djeci su da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Radi sprečavanja ugrožavanja zdravlja ljudi, tokom ove epizode se zabranjuju javna okupljanja, kao i sportske aktivnosti na otvorenom prostoru. Za provedbu ove mjere su zadužena nadležna kantonalna ministarstva, kao i inspekcija.

Također se zabranjuje boravak djece na otvorenom prostoru, van školske zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, te odvijanje časova tjelesnog odgoja u dvorištu škola. Za provedbu ove mjere je zaduženo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS. Također je neophodno osigurati zaštitu radnika koji rade na otvorenom prostoru, a za što je zadužena Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Prema Planu interventnih mjera KS, tokom epizode „Upozorenje“, sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije, snage preko 50 kW, koja koriste čvrsta i tečna goriva dužna su smanjiti temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 2ºC. Provedbu ove mjere pratit će Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Zabranjeno je i izvođenje građevinskih radova na otvorenom prostoru, koji produkuju emisiju prašine u zrak, što će također kontrolisati nadležna kantonalna i općinska inspekcija.

Zabranjuje se kretanje u zoni A automobila i teretnih vozila, čiji motori imaju normu EURO2 ili manju.

Jedna od mjera je i zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone, na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića, s preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Ova mjera se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Potrebno je i intenzivirati nadzor nad tehničkom ispravnosti vozila sa stanovišta sumnje na prekomjerno zagađivanje okoliša, shodno Pravilniku o tehničkim pregledima vozila, a za što je nadležan MUP KS.

Prema Planu interventnih mjera, potrebno je, u zavisnosti od mogućnosti, pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo