10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

10.12.2023 / 15:09 Svijet - Borac protiv ugnjetavanja žena

Nobelovka poručila iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast

Nobelovka poručila iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast
Foto: AFP
Iranski će narod u konačnici nadvladati autoritarizam što ga je nametnula vlada koja je izgubila i legitimitet i javnu podršku, poručila je iz zatvora dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi u svome govoru koji su danas u Oslu pročitala njena djeca.

Norveški odbor za Nobelove nagrade u oktobru je nagradu za mir dodijelio Narges Mohammadi (51) za njenu nenasilnu borbu "protiv ugnjetavanja žena u Iranu" i za promicanje ljudskih prava za sve, što je vrlo jasna poruka teheranskim teokratskim vođama.

Nagradu su preuzela njena djeca

Njena djeca, 17-godišnji blizanci Kiana i Ali Rahmani su danas preuzeli nagradu, zlatnu medalju i diplomu na svečanosti održanoj u Gradskoj vijećnici u Oslu kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina uzvanika. Novčani dio nagrade iznosi 11 miliona švedskih kruna ili nešto manje od milion eura.

U govoru koji je napisala u ozloglašenome iranskom zatvoru Evin, Mohammadi kaže da su kontinuisani otpor i nenasilje najbolja strategija za postizanje promjena.

"Iranski narod će svojom ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam. Ne sumnjajte, jer to je sigurno", poručila je u govoru.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova"


Zagovornica prava žena odslužuje višestruku kaznu. Protiv nje su podignute brojne optužnice, među ostalima i optužnica koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike nakon što je posljednji put uhapšena u novembru 2021.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova", stoji u Mohammadinu pismu. Među ostalim piše da su i njezin život i životi brojnih aktivista u Iranu bili i ostali neprekidna borba "da se ostane živ".

Hrabra aktivistica na pozornici u Oslu simbolično je predstavljena portretom i praznom stolicom. Nekolicina laureata do sada je na sličan način bila spriječena prisustvovati svečanosti od početka dodjele nagrade godine 1901.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo