13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

10.12.2023 / 16:56 Svijet - Humanitarna kriza

UN: Hrana se koristi kao ratno oružje u Gazi

UN: Hrana se koristi kao ratno oružje u Gazi
Foto: Motaz Azaiza

Generalni komesar UNRWA-e (Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku) izjavio je da je u Gazi „humanitarna pomoć uslovljena."

- Humanitarna pomoć se zadržava ili isporučuje prema političkim i vojnim planovima sa kojima Ujedinjene nacije nisu upoznate, rekao je on.

Philippe Lazzarini, koji je na čelu agencije UN-a koja pruža pomoć palestinskim izbjeglicama, napisao je u članku u Los Angeles Timesu da se "hrana, voda i gorivo sistematski koriste kao ratno oružje u Gazi, kao i dezinformacije".

- Napad i pokušaj diskreditacije humanitarnih organizacija kao što je (UNRWA) su još jedno sredstvo za vođenje rata i kompromitovanje humanitarnog odgovora, dodatno slabeći zaštitu civila i civilne infrastrukture, rekao je on.

Lazzarini je dodao da je „humanitarna pomoć strateška dimenzija vanjske politike i diplomatskog nadmetanja, instrument moći i rata. U Gazi se manipulira humanitarnom pomoći kako bi služila političkim i vojnim ciljevima, što je još jedna povreda među mnogima u ovom ratu”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo