20°C
Mostar 32°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 28°C

10.12.2023 / 17:55 Svijet - Buenos Aires

Novi predsjednik Argentine danas položio zakletvu

Novi predsjednik Argentine danas položio zakletvu
Foto: X

Javier Milei u nedjelju je postao novi predsjednik Argentine, položivši zakletvu nakon što je u utrku ušao kao autsajder te nakon tri predizborne sedmice ostvario upečatljivu izbornu pobjedu s obzirom na činjenicu da je u politiku ušao prije jedva dvije godine.

Dvanaesti predsjednik Argentine od ponovnog povratka demokratije u tu zemlju prije 40 godina, Javier Milei (53) je položio zakletvu u parlamentu "u ime Boga, domovine i svetih evanđelja", zaklevši se na "lojalnost i patriotizam". Zatim su mu pomoćnici preko ramena stavili plavo-bijelu predsjedničku lentu.

Nakon kratke ceremonije održane u podne Milei je održao svoj prvi govor u funkciji predsjednika, ali ne pred parlamentarnim zastupnicima, kako nalaže tradicija, već sa stepenica zgrade parlamenta pred hiljadama ljudi koji se okupljaju na golemom trgu ističući argentinske zastave i dresove argentinske nogometne reprezentacije.

Milei je ekonomist bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji je godinama bio najpoznatiji kao popularan polemičar u TV-emisijama, a argentinsku je politiku u kratkome vremenu uspio okrenuo naglavce.

Sam je priznao da je veliki obožavatelj Donalda Trumpa, a njegova izrazito protuustavna politika i jest najsličnija upravo Trumpovoj i onoj bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara te se može definirati kao najprizemniji desni populizam i ultrakonzervativizam, ocijenio je nedavno Financial Times.

On je 19. novembra pobijedio u drugome krugu predsjedničkih izbora svoga protivnika, centrističkog ministra privrede u odlasku Sergia Massu s 55.6 posto glasova.

Kao treće po veličini privreda u Latinskoj Americi, suočeno s kroničnom inflacijom (čak 143 posto u godini dana), sa strukturalnim dugom i s 40 posto siromašnih građana, Argentina se priprema za bolne prilagodbe u predstojećim danima i sedmicama, dok novi predsjednik obećava šok-terapiju kako bi se utjecalo na smanjenje javne potrošnje.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo