7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

18.12.2023 / 12:53 Politika - Odbijen prijedlog odbrane

Suđenje Dodiku se nastavlja u srijedu u Sudu BiH

Suđenje Dodiku se nastavlja u srijedu u Sudu BiH
Foto: Vijesti.ba

Ročište na suđenju Miloradu Dodiku biće održano u srijedu u Sudu BIH u Sarajevu, kako je ranije i planirano.

Njegov advokat Goran Bubić je ranije rekao da je odbrana podnijela prijedlog za odlaganje ročišta zakazanog za srijedu, 20. decembar, s obzirom na to da nije riješen drugi zahtjev za premještanje postupka iz Sarajeva u Banjaluku.

"Poslali su sada faksom odgovor iz Suda BiH, termin suđenja ostaje 20.12. u 13 sati", rekao je za Vijesti.ba Bubić.

On je rekao da odbrana Dodika ne odugovlači proces već samo radi svoj posao.

Dodik je u nedjelju izjavio da se predstojeće ročište u Sudu BiH protiv njega vjerovatno neće ponovo održati s obzirom na to da su neki advokati, koji je trebalo da budu uključeni, na prošloj raspravi zatražili da to bude odgođeno poslije 20. decembra, iako to sudija nije uvažio.

- Oni su namjerno stavili 20. Ponovo prave neku ujudrumu - izjavio je Dodik i dodao da je to nemoguće komentarisati sa stanovišta objektivnosti.

- Da je objektivno, da je realno i po zakonu, onda se to ne bi desilo, ali pošto nije, tamo je svašta moguće - dodao je Dodik.

Suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku u Sudu BiH nije odgođeno, kako je predložila odbrana, nego ostaje termin u srijedu, 20. decembra, rekao je branilac predsjednika RS Goran Bubić.

- Poslali su danas faksom odgovor iz Suda BiH. Termin suđenja ostaje 20. decembar u 13.00 časova - rekao je Bubić.

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uputila je u petak, 15. decembra, Krivičnom vanraspravnom vijeću Suda BiH i postupajućem sudiji Mirsadu Striki urgenciju za postupanje Suda o prijedlogu za prenošenje vođenja postupka stvarno nadležnom sudu u Banjaluci, kao i prijedlog za odlaganje glavnog pretresa zakazanog za srijedu, 20. decembar.

Dodik i vršilac dužnosti Službenog glasnika Srpske Miloš Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ročište u ovom predmetu odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku. Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske podnio je žalbu, koju je Sud BiH odbio.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo