9°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

28.12.2023 / 20:29 Politika - Nižu se reakcije

Najavio sukob: Jesu li Dodikove prijetnje konačno shvaćene ozbiljno!?

Najavio sukob: Jesu li Dodikove prijetnje konačno shvaćene ozbiljno!?
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Predsjedik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da RS proglasi otcjepljenje od Bosne i i Hercegovine.

U intervjuu za RTRS Dodik je zaprijetio kako će proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka u kojem bi visoki predstavnik Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom. Dodik kaže da ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u januaru, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS-a i proglasiti odcjepljenje.

- Ne očekujemo da će se neko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku liniju i spriječe dodir. Amerikanci će biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju, kaže Dodik I dodaje da vjeruje kako prijatelji RS-a to neće dopustiti.

Na koje prijatelje misli nije pojasnio, ali je poznato da Dodik osim u Beogradu prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti. Upravo Mađarska od januara preuzima komandu nad EUFOR-om.

Reakcija SAD-a

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH poručuje da je RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini.

- Ona je sastavni dio države, ali ni RS ni FBiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju. U više navrata SAD jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jeste. Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u sukob, saopćili su iz Ambasade SAD.

Reagovali Konaković i Nikšić

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković smatra da Dodik odvodi RS u potpunu izolaciju i to nakon što je Evropska unija konačno otvorila vrata BiH.

- Ako bude izabrao put konflikta, upozoravam da neće biti dobro ni njemu, ni onima koji to slijede, upozorio je šef bh. diplomatije.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kaže da ne treba podcijeniti Dodikov kapacitet da napravi probleme državi BiH i svim njenim građanima i narodima.

- Nakon što je pred Sudom BiH pokrenut krivični postupak protiv njega, Dodik očito, kao rješenje svojih problema sa otvorenim kršenjem zakona vidi u daljnjoj eskalaciji odnosa. Ne volim koristiti teške riječi i prizivati nevolje, ali ovo jednostavno ne mogu prešutiti, jer želim upozoriti na pogubne posljedice koje takva odluka može proizvesti, navodi.

Dodaje da je siguran kako je i on toga svjestan, kako bi takvi potezi izazvali nove sukobe i krvoproliće.

- Proizveo bi taj čin nesagledive posljedice, prije svega za entitet kojem se nalazi na čelu i narod koji kaže da predstavlja i o čijoj sudbini, navodno, brine. Nema dileme – institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, prije svih SAD, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reagiraju na prvi praktični secesionistički korak, mišljenja je Nikšić.

Reakcija i iz Hrvatske

Premijer Hrvatske Anderj Plenković navodi da su Dodikove izjave "ponavljanje", iako, kako je rekao, ne treba podcjenjivati širi politički kontekst.

- U ovom trenutku, ne potcjenjujući ovaj širi kontekst - rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, izraelski odgovor i sukob koji traje, intenzitet nezakonitih migracija koji je više nego vidljiv, širu nestabilnost koja postoji u dijelovima afričkog kontinenta - sve se to reflektuje na Evropu pa i ove tenzije koje smo imali na Kosovu prije tri mjeseca. Sve su to stvari koje ne treba podcjenjivati, rekao je Plenković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo