12°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

04.01.2024 / 13:27 BiH - Dane Branković

U RS sumnjaju u skeniranje listića na izborima: Štelili bi se rezultati!

U RS sumnjaju u skeniranje listića na izborima: Štelili bi se rezultati!
Direktor Forenzičkog centra za vještačenje dokumenata u Banjoj Luci, Dane Branković, održao je konferenciju o temi “Skeniranje glasačkih listića na sljedećim lokalnim izborima 2024. godine.

On smatra da bi ovo omogućilo neograničeno falsifikovanje istih, a time i podešavanja izbornih rezultata” gdje je iznio stavove kojima je objasnio zašto ovaj postupak ne podržava fer i poštene izbore.

Branković je kao prvi problem naveo podatak iz Agencije za identifikaciona dokumenta da oko 248.000 građana Bosne i Hercegovine nema važeću ličnu kartu kojom bi se identifikovali, čime bi ovaj proces bio još neuspješniji.

Takođe je kao dodatan prostor za falsifikovanje glasačkih listića dodao taj što se glasači potpisuju u stojećem položaju koji je manje “prirodan” što je nedopustivo te smatra da bi trebalo da se glasači potpisuju isključivo u sjedećem položaju.

Nedostatak vidi i u uskom prostoru za potpis glasača koji kaže da bi trebalo da bude 30% veći od trenutnog da bi se glasač mogao potpisati punim imenom i prezimenom a ne inicijalima i slično, kako bi potpis bio autentičan.

Osim neautentičnog potpisa glasača, navodi i nedostatak autentičnosti u otisku prsta.

“Na izbočenim papilarnim linijama prsta imaju pore iz kojih izlazi bezbojni znoj koji u kombinaciji sa vanjskim prljavštinama uprlja uređaj koji očitava prst te dodatno otežava jasno memorisanje otiska prsta.” zaključuje Branković.

Direktor Forenzičkog centra vidi prostor za zloupotrebu i u tehnološkim stručnjacima koji bi uz pomoć svojih IT znanja u programu mogli da obrišu autentični zapis glasačkog listića dok sa druge strane skeniraju i memorišu falsifikovani dok bi nestručni vještaci mogli da potvrde autentičnost falsifikovanog glasa.

I.P

(Vijesti.ba)

Izdvajamo