12°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

05.01.2024 / 21:53 BiH - Reakcija na prijetnje

Schmidt uputio poziv SNSD-u i najavio: Biće posljedica

Schmidt uputio poziv SNSD-u i najavio: Biće posljedica
Foto: FENA / Arhiva
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je vladajuću koaliciju u bh. entitetu RS predvođenu Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da ne djeluje na štetu ovog entiteta i njegovih građana.

Komentar dolazi 5. januara, u povodu najava iz RS-a o kreiranju izbornog zakona koji predviđa da entitet sam provodi općinske i "republičke" izbore, ali i obilježavanja Dana RS-a 9. januara, što je protivno odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) i što može predstavljati krivično djelo, prema Krivičnom zakoniku BiH.

Zakon o izborima u RS-u najavio je Milorad Dodik, predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta i lider najveće stranke u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

"Osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije ima posljedice", navedeno je iz Schmidtovog ureda.

Najave o izbornom zakonu RS-a dolaze nakon što je Schmidt je 19. decembra 2023. najavio da će on nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koji se tiču izbornog integriteta u BiH, ako ih zakonodavci ne izglasaju "u idućim danima".

"Pravac djelovanja koji koristi svima je usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi jačanja izbornog integriteta. Očekivanja visokog predstavnika u tom pogledu su jasna", navodi se iz Ureda visokog predstavnika.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je 29. decembra 2023. usvojio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koje između ostalog predviđaju uvođenje novih tehnologija u glasački proces, te veća ovlaštenja za Centralnu izbornu komisiju BiH.

Da bi izmjene bile usvojene, potrebno je da ih potvrdi Dom naroda BiH.

Prema trenutnim zakonskim rješenjima, Centralna izborna komisija BiH koordinira, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora u zemlji, ovjerava kandidatske liste, te je odgovorna za tačnost i ažurnost Centralnog biračkog spiska za teritoriju BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo